PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Błyszczka jarzynówka zjada liście buraków

Błyszczka jarzynówka zjada liście buraków Gąsienice błyszczki jarzynówki niszczą blaszkę liściową, wygryzają dziury i pozostawiają unerwienie; Fot. Katarzyna Szulc

Na liściach buraków widoczne są żerujące gąsienice, najczęściej zielone, które mogą też być barwy jasno żółtawej. To błyszczka jarzynówka, która niszczy plantacje buraków. Podpowiadamy, jak radzić sobie ze szkodnikiem.



Panujące obecnie wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi błyszczki jarzynówki (Autographa gamma L) motyla, którego gąsienice uszkadzają plantacje buraków. Gąsienice błyszczki jarzynówki są zielone do barwy jasnożółtej, maja trzy pary odnóży i po bokach wzdłuż ciała delikatny jasnożółty pasek. W uprawach gąsienice widoczne są od brzegów pola i tu należy prowadzić lustrację pod kątem obecności szkodnika.

Żarłoczne gąsienice błyszczki jarzynówki niszczą blaszkę liściową, wygryzają dziury i pozostawiają jedynie unerwienie. Występując licznie prowadzą do gołożerów, a silne uszkodzenia powodowane przez gąsienice skutkuje spadkiem plonu cukru. Próg ekonomicznej szkodliwości błyszczki jarzynówki to: 5-8 gąsienic na 1 m2 lub 25 roślin z objawami żerowania.

Do walki ze szkodnikami w temperaturach powyżej 20°C wykorzystuje się preparaty z grupy fosforoorganicznych, a nie pyretroidy, które działają skutecznie do 20°C. W obecnych warunkach można też zastosować gotowe mieszaniny z chloronikotynolami (tiachlopryd). Dodatek substancji z grupy chloronikotynoli pozwala na zastosowanie preparatu w podwyższonej temperaturze, powyżej 18°C.

Preparaty stosowane przeciwko mszycom, które obecnie także widoczne są w burakach, oparte o substancję czynną dimetoat będą zmniejszać populację błyszczki jarzynówki. Populację szkodnika zmniejszają też preparaty zawierające chloropiryfos stosowane przeciwko śmietce, przy czy termin zwalczania śmietki minął.

Dla upraw buraka zarejestrowane preparaty oparte o dimetoat to: Danadim 400 EC, Diego 400 EC, Hunter S 400 EC, Insektor 400 EC, Markiz 400 EC, Rodan S 400 E, Rogor 400 EC. Preparaty na bazie chloropiryfosu: Dursban Delta 200 CS, Pyrinex 480 EC.

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl  Zabierz głos w temacie: buraki

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.198.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!