PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chemiczne odchwaszczanie soi

Chemiczne odchwaszczanie soi Chwasty w uprawie soi stanowią poważne ograniczenie plonowania, fot. P. Kardasz

Autor: farmer.pl

Dodano: 25-04-2018 12:36

Tagi:

Soja z uwagi na powolny wzrost w początkowym okresie wegetacji jest narażona na silną konkurencję ze strony chwastów o wodę, światło oraz składniki pokarmowe. Zatem szybka eliminacja niepotrzebnej konkurencji to ważny element w dążeniu do uzyskania wysokiego plonu nasion.



Aktualnie nie ma problemu z wyborem preparatu (tab. 1 i 2). Większość należy stosować bezpośrednio po siewie. Z tego względu trzeba dobrze przypomnieć sobie, z jakimi chwastami mieliśmy do czynienia w poprzednich sezonach wegetacyjnych, gdyż najprawdopodobniej z nimi będziemy mieć do czynienia w uprawie soi. Na podstawie tych danych można dobrać odpowiedni preparat, dzięki któremu skutecznie pozbędziemy się chwastów. Aplikując preparaty doglebowe, trzeba pamiętać, że do skutecznego działania wymagają one odpowiednich warunków. Dlatego preparaty działające doglebowo najlepiej stosować na wilgotną glebę. Zabieg najlepiej wykonać wczesnym rankiem, gdy słońce w umiarkowany sposób wpływa na glebę. Ponadto wskazane jest, aby zabieg wykonać podczas pochmurnej bezwietrznej pogody. Umiarkowane opady sprzyjają skutecznemu działaniu preparatu, jednak gdy prognozowany jest intensywny opad, z zabiegu należy zrezygnować, gdyż w jego wyniku może dojść do nadmiernego przemieszczenia substancji czynnej. W konsekwencji soja może zostać uszkodzona.

Przykładowe preparaty do walki z chwastami w uprawie soi. Preparaty do stosowania małoobszarowego:

Decydując się na stosowanie preparatów nalistnych, również należy dostosować je do zachwaszczenia. Tak jak w przypadku preparatów doglebowych zabieg herbicydami nalistnymi należy wykonać w odpowiednich warunkach atmosferycznych. Ponadto trzeba pamiętać, aby stosować je na suche rośliny. Każdy preparat wymaga innych warunków atmosferycznych, jednak ogólnie można przyjąć, że zabieg został prawidłowo przeprowadzony, gdy temperatura podczas jego wykonywania wynosiła od 10 do 25°C.

Fragment tekstu pochodzi z artykułu ,,Strategia odchwaszczania soi” autorstwa dr. Przemysława Kardasza z nr 4/2018 r. magazynu Farmer.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.142.94
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!