W tym miesiącu kończy się wysadzanie rozsady warzyw liściowych, np. sałaty, endywii, kapusty pekińskiej, natomiast jeszcze do końca miesiąca można wysiewać nasiona rukoli, roszponki, szpinaku czy portulaki warzywnej. Niestety, ale zmienne warunki pogodowe, jakie panują między dniem, a nocą, czyli ciepłe dni, chłodniejsze noce i mgliste poranki, sprzyjają występowaniu chorób grzybowych.

Na warzywach liściowych często można zaobserwować objawy zgnilizny liści, które wywoływane są przez patogeny: szarej pleśni, czarnej zgnilizny, zgnilizny twardzikowej czy mączniaka rzekomego. Najczęściej źródłem infekcji są glebowe formy przetrwalnikowe tych grzybów, ale także pierwotne zakażenie w wyniku nieprawidłowej uprawy, już na etapie rozsady.

Przede wszytki pod uprawę poplonowych warzyw liściowych, gleba powinna być dobrze spulchniona i odchwaszczona. Nie uprawiamy ponownie na tym samym miejscu warzyw z tych gatunków. Rozsada musi być zdrowa i posiadać dobrze wykształcone 4-6 liści właściwych. Wysadzamy ją na miejsce stałe w odpowiedniej odległości, czyli zwykle co 30-40 cm. Zbyt silne zagęszczenie sprzyja występowaniu chorób. Rośliny nie należy sadzić zbyt głęboko.

Najczęściej występującą chorobą w tym okresie jest szara pleśń, która prowadzi do brunatnienia liści. W wilgotnych warunkach pojawia się szary pylący nalot zarodników grzyba, a tkanka w tym miejscu obumiera i dochodzi do procesów gnilnych. Bardzo często porażeniu ulega wnętrze ścisłych główek lub związanych w celu prowadzenia zabiegu bielenia (endywia).

Często obok szarej pleśni występuje również zgnilizna podstawy główek oraz twardzikowa. Grzyb może pojawić się już na etapie produkcji rozsady i porażać rośliny po wysadzeniu. Należy zatem już na samym początku uprawy w polu profilaktycznie opryskać rośliny fungicydem.

Mączniak rzekomy również może prowadzić do dużych strat w plonie. Na wierzchniej stronie liści pojawiają się brunatne plamy. Podczas wysokiej wilgotności grzyb zarodnikuje zarażając następne rośliny. Warzywa żółkną, karłowacieją, liście zamierają, a przy sprzyjających warunkach dochodzi do gnicia całej rośliny.

W zapobieganiu chorób najlepiej jest stosować przemiennie preparaty o działaniu uniwersalnym, np. Amistar 250 SC (0,8 l/ha) i Ridomil Gold MZ (2kg/ha), które zwalczają te choroby. Zabiegi ochronne są skuteczne, kiedy zastosujemy oprysk jeszcze przed zawiązywaniem się główek. Wczesne zastosowanie preparatów chroni przed wytworzeniem się ras odpornych grzyba. Okres karencji po zastoswoaniu zabiegu powinien wynosić 14 dni.

Podobał się artykuł? Podziel się!