PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Co kompostować, a co można spalić?

Co kompostować, a co można spalić?

Często stajemy przed takim wyborem, kiedy mamy do czynienia z resztkami roślin szczególnie porażonych chorobami czy szkodnikami. Co w takim razie wybrać? Czy można spalać porażone części roślin?



W przypadku części roślin porażonych chorobami, wybór kompostowania nie jest do końca pewną metodą. Jest grupa patogenów, które nie zginą w wyniku mineralizacji. Wówczas jedynym sposobem jest spalenie lub zakopanie głęboko w ziemi chorych części roślin. Jeśli właściwie będzie przebiegał proces kompostowania, to porażone przez patogeny liście mogą być użyte jako komponent. Jakie należy zatem spełnić warunki?

Kompostowanie jest to naturalna metoda przetwarzania substancji organicznej przy udziale bakterii, nicieni, dżdżownic czy pędraków. Na tempo rozkładu duży wpływ posiada temperatura i stosunek węgla do azotu. Najszybciej przetworzenie resztek roślinnych zachodzi przy udziale 25 węgla (C) i 30 azotu (N) proc. Ważne w tym przypadku jest kompostowanie różnych części roślin (owoców, obierek, liści, trawy, kory). Dużo węgla zawierają m.in. trociny, liście, łęty, a azotu odpadki miękkie (świeża trawa, owoce, warzywa, fusy, obornik).

Temperatura podczas kompostowania jest istotna w przypadku rozwoju mikroorganizmów, również patogenów roślin. W Polsce zazwyczaj istniej tzw. kompostowanie zimne, w którym większość mikroorganizmów i nasion chwastów przeżywa. Nasiona chwastów i nicienie giną w temperaturze ok. 55°C. Grzyby nie wytwarzające przetrwalników w 70°C, a bakterie i wirusy giną w odpowiednio w 85 i 96°C.

Uzyskanie takich warunków często jest trudne. Dlatego ważne jest przerabianie (mieszanie) kompostu i dodawania świeżego materiału organicznego. Odradza się dodawane porażonych części roślin, szczególnie przez kiłę kapusty, moniliozę, głownię kukurydzy/ cebuli, zgniliznę korzeni, zgorzeli, patogenów glebowych (fytoftoroza, werticilioza, guzowatość).

W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie głębokie przyoranie (zakopanie) w oddalonym miejscu, a w przypadku chorób kory, bakteryjnych czy wirusowych - koniecznie spalenie. Głębokie zakopanie uniemożliwi tworzenie się owocników grzyba i wydostanie się ich na powierzchnię. Należy jednak zwrócić uwagę, że niektóre patogeny mogą przetrwać w glebie od kilku do kilkunastu lat, np. kiła, fytoforoza.

Do kompostu można dodawać liście porażone parchem, biała plamistością, antraknozą, drobną plamistością, mącznikiem rzekomym, chwościkiem buraka, septorioza selera, czekoladowa plamistość, czarna plamistość róży. Te patogeny giną w temperaturze jaka panuje w kompostowniku.

Dla pewności warto liście opryskać 5 proc. mocznikiem. Roztwór spowoduje szybszy rozkład liści i tym samym uniemożliwia wykształcenie form przetrwalnikowych grzyba. W tym przypadku ważny jest termin. Zabieg skuteczny jest jeśli go wykonamy na przełomie października. Słaba aktywność rozkładu następuje od listopada, przy niskich temperaturach.

Spalanie porażonych resztek pożniwnych musi być uzasadnione i możemy wykonać jedynie na przesuszonym materiale w odpowiednich do tego przystosowanych instalacjach. Ten sposób stosowany jest w przypadku chorób bakteryjnych, wirusowych, chorób grzybowych kory i systemu korzeniowego, np. zaraza ogniowa, rak bakteryjny, zgorzele kory, rak drzew owocowych, monilioza, guzowatość korzeni, zamieranie pędów, fytoftoroza, werticilioza.

Palenie jest również uzasadnione w przypadku porażenia roślin przez szkodniki, np. przezierniki, pryszczarki, roztocza (wielkopąkowce), zwójek pędowych czy szrotówka kasztanowcowiaczka. Należy jednak przestrzegać przepisów dotyczących spalania resztek pożniwnych. Niektóre gminy wprowadziły całkowity zakaz, dlatego więc warto sprawdzić czy nie naruszymy przepisów prawnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.13.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!