Występowanie roślin w danym miejscu pozwala na określenie właściwości gleby. Trzeba jednak zwracać uwagę, czy są prawidłowo rozwinięte i występują masowo, gdyż tylko wówczas można wyciągnąć prawidłowe wnioski. Pojedyncze lub nieprawidłowo rozwinięte rośliny mogą prowadzić do złych wniosków.

Poniżej przedstawiamy charakterystyczne rośliny wskaźnikowe:

  • gleby kwaśne – fiołek trójbarwny, koniczyna polna, sporek wiosenny, szczaw polny
  • zasadowe – babka zwyczajna, dymnica pospolita, jasnota biała, pokrzywa żegawka, tobołki polne
  • ubogie w wapń – chaber bławatek, czerwiec roczny, fiołek polny, fiołek trójbarwny, maruna bezwonna, pięciornik srebrny, rumian polny, rumianek pospolity, rzodkiew świrzepa, szczaw polny
  • zawierające dużo wapnia – blekot pospolity, cykoria podróżnik, czyściec prosty, gorczyca polna, lepnica rozdęta, lucerna sierpowata, miłek wiosenny, oset zwisły, ostrożeń polny, podbiał pospolity, przetacznik lśniący, świerzbnica polna
  • ciężkie, gliniaste – bylica pospolita, glistnik jaskółcze ziele, gorczyca polna, jaskier rozłogowy, komosa biała, kurzyślad polny, łoboda rozłożysta, łopian większy, mlecz kolczasty, rumian pospolity, szczaw kędzierzawy, ostróżeczka polna, podbiał pospolity
  • piaszczyste – babka wąskolistna, bodziszek drobny, chłodek drobny, fiołek polny, koniczyna polna, przymiotno kanadyjskie, turzyca piaskowa
  • piaszczyste i słabogliniaste – czerwiec roczny, gęsiówka piaskowa, mak piaskowy, przymiotno kanadyjskie, sporek polny, szczaw roczny, ślaz zaniedbany, złocień polny
  • bogate w próchnicę – bodziszek drobny, dymnica pospolita, maruna bezwonna, szczaw żółty, gwiazdnica pospolita, łoboda ogrodowa, pokrzywa zwyczajna, pokrzywa żegawka, tasznik pospolity
  • bogate w azot – cykoria podróżnik, gwiazdnica pospolita, komosa biała, pokrzywa zwyczajna, przytulia czepna, rdest ostrogorzki, stulicha psia
  • ubogie w azot – fiołek trójbarwny
  • wilgotne – jaskier rozłogowy, rdest kolankowy, rdest gruczołowaty
  • podmokłe – bobrek trójlistny, czyściec błotny, jaskier rozłogowy, kozłek lekarski, mydlinica lekarska, podbiał pospolity, skrzyp polny, żywokost lekarski.

Chwasty występujące w różnych warunkach – mlecz polny, mniszek pospolity, rdest ptasi, tasznik pospolity.

Źródło: "Farmer' 10/2008

Podobał się artykuł? Podziel się!