PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Delsol - Biologiczny regenerator gleby

Delsol - Biologiczny regenerator gleby

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Agrosimex

Dodano: 04-02-2013 08:37

Na rynku polskim pojawił się Delsol, nawóz opracowany we Francuskim Instytucie Badań Mikrobiologicznych. Nawóz zawiera azot organiczny oraz " Co-formulator" - zestaw substancji stymulujących rozwój w glebie bakterii Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens . Delsol poprawia żyzność gleby przeciwdziałając wyjaławianiu i zapobiegając zmęczeniu gleby. Jak działa ten nawóz?



Bogate życie ryzosfery

Ryzosfera jest częścią gleby w kontakcie z korzeniami. Żyje w niej 100 razy więcej mikroorganizmów niż w pozostałych warstwach gleby. Jest ona więc miejscem wielu procesów wymiennych z rośliną. Bakterie, które się w niej rozwijają są to tzw. rhizobakterie. Wśród tej specyficznej mikroflory Pseudomonas fluorescens i Pseudomonas putidia odgrywają kluczową rolę, wywierając działanie stymulujące na wzrost roślin i ochrony jej systemu korzeniowego przed atakami pasożytów.

Właściwości te nazwano "PGPR" (Plant Growth Promoting Rhizobacteria), co oznacza rhizobakterie wywierające wpływ na wzrost roślin. Pseudomonas putida ułatwiają również kiełkowanie i wzrost sadzonek, otrzymały miano "EPR" (Emergence Promoting Rhizobacteria), rhizobakterie, które ułatwiają wzrost. Nawóz Delsol dostarcza substancji, które rozwijają aktywność właśnie tych mikroorganizmów.

Oddziaływanie na stan gleb

Delsol, poprzez swój wpływ na rhizobakterie, przeciwdziała wyjaławianiu gleby, wspomaga procesy użyźniania i regeneracji gleb, odblokowuje glebę z metali ciężkich i toksyn utrudniających prawidłowy wzrost i rozwój roślin.

Delsol zapobiega efektowi zmęczenia gleb. Bez odpowiedniej aktywności mikrobiologicznej gleby nie ma bowiem możliwości uzyskania wydajnych i dobrych jakościowo plonów.

Wzrost roślin

Nawóz ten rozwija aktywność mikrobiologiczną ryzosfery, wpływa na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni, zwiększa przyswajanie przez rośliny składników pokarmowych, a dodatkowo stymuluje ich wzrost.

Wyniki skutecznosci Delsol . Rozwój systemu korzeniowego kukurydzy . IUNG Puławy , RZD Kępa , Gospodarstwo Osiny.31.05. 2012r


Na zdjęciu widoczne (od lewej) korzenie rośliny nawożonej Delsolem (2 l/ha), kontrola (NPK) oraz nawożonej Delsolem (1 l/ha)

Wzrost odporności

Delsol dodatkowo wzmacnia naturalne mechanizmy obronne roślin, m.in. poprzez stymulowanie produkcji fitoaleksyn. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na działanie takich czynników chorobotwórczych jak: Pythium spp., Fytophtora spp., Phusarium Spp., Rhizoctonia solani, Phoma spp., Botrytis cinerea, Aphanomyces, Verticilium dahliae.

Stosowanie

Delsol stosuje się w formie oprysku doglebowego lub we wczesnych fazach wzrostu roślin w dawce 1-3 L/ha w 300-500 L wody, w następujących uprawach:

  • warzywa: 1-2 L/ha.
  • buraki cukrowe, kukurydza, rzepak ozimy, zboża: 1-2 L/ha.
  • drzewa i krzewy owocowe: 2-3 L/ha przed założeniem sadu, 1-2 L/ha w sadach owocujących.
  • truskawki: przed założeniem plantacji 2-3 L/ha i owocujące 1-2 L/ha.
  • rośliny ozdobne: 3-6 ml/L wody.
Szczególnie dobre rezultaty stosowania Delsolu uzyskuje się na glebach o uregulowanym odczynie gleby o pH ok. 6,0 i wyższym oraz przy łącznym stosowaniu z Rosahumusem. Delsolu nie należy mieszać ze środkami ochrony roślin, ale można stosować łącznie z innymi nawozami.

Więcej informacji o Delsolu oraz na temat żyzności gleb znajdą Państwo na portalu Doradca-Rolniczy.pl.

Funkcje bakterii Pseudomonas Putidia

Bakterie Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens pełnią funkcje naturalnego modyfikatora i regeneratora gleb, ponieważ aktywizują ich życie biologiczne regulując skład mikroflory. Szczepy tych bakterii występują w glebie w warunkach naturalnych i odgrywają rolę "bio-ochraniacza", jednak nie zawsze ich ilość jest wystarczająca. Funkcja bioochronna bakterii Pseudomonas polega na wytwarzaniu związków chelatujących żelazo tzw. "sideroforów" . Te bakteryjne chelaty wiążą żelazo z ryzosfery zapewniając pulę żelaza potrzebną do optymalnego wzrostu roślin uprawnych.

Żelazo jest składnikiem niezbędnym do rozwoju roślin uprawnych, chwastów oraz wszystkich mikroorganizmów, w tym bakterii i grzybów chorobotwórczych. Wytwarzane przez bakterie Pseudomonas "siderofory" blokują dostępność żelaza dla szkodliwych grzybów ograniczając ich rozwój, a tym samym zwiększając zdrowotność roślin uprawnych.

Modyfikatory gleby

Modyfikatorami gleby są bakterie lub grzyby, które stymulują życie mikrobiologiczne gleby i roślin poprzez:

  • uwolnienie składników odżywczych z gleby dla roślin, tak żeby były one dla nich dostępne, szczególnie istotna jest poprawa dostępności fosforu, co zapewnia silny rozwój sytemu korzeniowego i żelaza , które w glebach sadowniczych jest pierwiastkiem bardzo deficytowym,
  • działanie antagonistyczne w stosunku do patogenów (czynników chorobotwórczych) roślin.
Rola Mikrobiologii w Rolnictwie

Gleba jest środowiskiem żywym, pełnym mikroorganizmów: bakterii, promieniowców, grzybów i jednokomórkowych glonów. Bakterie są z nich najliczniejsze, a ich liczba waha się od 106 do 109 żywych komórek na gram gleby, co stanowi kilkaset kilogramów na hektar, a w przypadku gleby bogatej w próchnicę, ich biomasa może przekraczać dwie tony na hektar.

Aktywność mikroorganiczna gleby wpływa na wiele funkcji życiowych upraw i płodności ziemi uprawnej.

Poniżej kilka przykładów:

  • NITRYFIKACJA: proces utleniania amoniaku i soli amonowych do azotanów prowadzony przez bakterie nitryfikacyjne. Azotany powstałe w tym procesie są łatwo przyswojone przez rośliny.
  • SYMBIOTYCZNE WIĄZANIE AZOTU atmosferycznego w roślinach strączkowych i białka przez działanie bakterii azotowych.
  • PRZEMIANA materii organicznej w próchnicę dzięki bakteriom celulolitycznym i amylolitycznym, a następnie jego mineralizacja.
  • TRANSFORMACJA związków siarki w siarczany przyswajane przez działanie bakterii Thiobacillus.
  • GENEZA struktury uprawianych gleb, poprzez rozkład skał pod wpływem działania mikroorganizmów.
Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.212.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!