Komisja Europejska uzasadniła z kolei, że ograniczenia to efekt oceny ryzyka, którą w maju przeprowadziła Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ekspertyza ta wskazywała na ryzyko dla populacji pszczół w związku z używaniem na nasionach pestycydów zawierających Fipronil.

Zdaniem przedstawicieli firmy decyzja ta ogranicza dostęp hodowców do cennych i dopuszczonych do stosowania technologii. Podobnie, jak większość specjalistów, firma jest przekonana, że spadek liczebności populacji pszczół jest wywołany licznymi i złożonymi czynnikami, zaś ograniczenie stosowania fipronilu nie przyczyni się do ochrony owada.
U podstaw decyzji dotyczącej fipronilu leży ocena jego skutków skupiająca się przede wszystkim na nowych obszarach technicznych, co do których nie ma jeszcze obowiązujących kryteriów prowadzenia badań. Ponadto, nie wzięto wystarczająco pod uwagę rzetelnych danych z badań polowych potwierdzających bezpieczeństwo naszego produktu dla pszczół - stwierdził Jürgen Oldeweme, wiceprezes Global Product Safety and Regulatory Affairs, BASF Crop Protection.

- Jesteśmy przekonani, że Europa może osiągnąć oba cele jednocześnie - ochronę owadów zapylających oraz wsparcie dla europejskiego rolnictwa - w tym celu jednak władze muszą zaangażować się w poszukiwanie podejścia skutecznie służącego poprawie dobrostanu pszczół ale jednocześnie opierającego się na solidnych podstawach naukowych - dodał.

Jak podał koncern, w ostatnich latach BASF zyskał szeroką wiedzę na temat czynników wpływających na dobrostan pszczół wynikającą ze współpracy z naukowcami, rolnikami i pszczelarzami. Stosując ją, firma opracowała praktyczne i przebadane rozwiązania mające na celu poprawę dobrostanu, na przykład poprzez zalecenie wysiewania roślin kwiatowych na miedzach dla poprawy dostępu do pokarmu pszczół żyjących na terenach rolniczych. Innym aktywnym działaniem BASF jest współpraca z kanadyjską firmą NOD Apiary Products udostępniającą europejskim pszczelarzom nowatorskie rozwiązania zwalczające pajęczaka Verroa destructor pasożytującego w ulach i zagrażającemu dobrostanowi pszczół. Inicjatywy te dowodzą możliwości współistnienia pszczół i nowoczesnego rolnictwa.

- Będziemy wspierać Komisję Europejską w pracach na rzecz opracowania szeroko zakrojonych działań korzystnych dla pszczół a jednocześnie zabezpieczających produkcję żywności w Europie. Planowane ograniczenie stosowania fipronilu jednak temu nie służy - dodał Oldeweme.

Po wejściu w życie ograniczeń fipronil będzie mógł być używany tylko do nasion upraw szklarnianych, jak również na polach w przypadku porów, szalotki, cebuli i warzyw kapustnych (kapusta, brokuł, kalafior). Stosowanie do nasion kukurydzy i słonecznika nie będzie dłużej autoryzowane.