Powszechność niszczenia chwastów przy użyciu herbicydów to wynik szeregu ich zalet – powiedział w swoim wykładzie wygłoszonym podczas konferencji miesięcznika Farmer prof. Zenon Woźnica z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jako główne wymienił: wysoką skuteczność i opłacalność, dużą wydajność pracy, wygodę stosowania, możliwość wdrażania uproszczeń uprawowych i płodozmianowych. Metoda chemiczna obarczona jest jednak kilkoma istotnymi wadami: zagrożenia dla człowieka i środowiska, rozwój odporności chwastów, niska akceptacja odbiorców produktów rolnych – szczególnie owoców i warzyw.

Wprowadzenie integrowanej ochrony roślin wymusi na rolnikach powrót do znanych, ale niejednokrotnie zarzuconych metodach walki z chwastami. Ich łączna skuteczność w wielu wypadkach nie ustępuje metodzie chemicznej, a są one znacznie bardziej bezpieczne dla środowiska i wpływają na poprawę jakości zbieranych plonów.