Choroba ta stanowi duże zagrożenie dla wszystkich zbóż. Powoduje straty plony, głównie poprzez zmniejszenie MTZ. Pogarsza się też jego jakość ze względu na trujące mikotoksyny produkowane przez Fusarium spp. w ziarnach.

Objawy występują na kłosach, które częściowo, lub całkowicie zamierają. Przy dużej wilgotności pokrywają się one białym, bądź białoróżowym nalotem, na którym możemy zaobserwować łososiowe, czy też pomarańczowe skupienia zardoników. Z zainfekowanych kłosów nie uzyskujemy ziarna lub zbieramy poślad.

HGCA jest oddziałem brytyjskiej AHDP, organizacji zajmującej się rozwojem i poprawą konkurencyjności ogrodnictwa i rolnictwa na terenie Wielkiej Brytanii. Oddział ten zajmuje się uprawą roślin zbożowych, oraz rzepaku

Poniżej wyniki porównania kilku substancji czynnych przeprowadzone przez HGCA. Należy pamiętać, że doświadczenia przeprowadzane były w warunkach klimatycznych innych niż panujące w naszym kraju, stąd też mogą nie być w pełni odzwierciedlone w naszych uprawach.

Podobał się artykuł? Podziel się!