Vaxiplant to środek produkowany na bazie wyciągu z algi morskiej listownicy palczastej. Jego substancją aktywną jest wielocukier laminaryna, która budową zbliżona jest do celulozy (składnik budulcowy ściany komórkowej roślin). Laminaryna nanoszona podczas oprysku na powierzchnię liścia, jest odbierana przez roślinę jak atak patogenu (wirusy, bakterie grzyby). Pod wpływem takiego stresu roślina aktywuję tzw. odporność czynną.

Uruchamia szereg mechanizmów obronnych o charakterze mechanicznym i biochemicznym. W ścianie komórkowej rośliny następuje odkładanie się ligniny, która dodatkowo wzmacnia jej strukturę. Dzięki temu wytworzona gruba warstwa ściany tworzy barierę przed wniknięciem agrofaga.  Dodatkowo w ścianie komórkowej aktywowane są białka obronne oraz substancje chemiczne (fitoaleksyny, związki fenolowe), które blokują rozwój chorób grzybowych.

Vaxiplant jest stosowany tylko zapobiegawczo. W celu uzyskania wysokiego poziomu skuteczności preparatu należy zastosować go zawsze przed infekcją. Roślina swoją odporność nabywa już po 2 dniach od oprysku, jednakże nie posiada ona charakteru trwałego. Zabieg powinien być wykonywany co 10-14 dni, najlepiej przemiennie z fungicydami. Na podstawie dostępnych danych Vaxiplant jest popularny w niektórych krajach UE.

W Europie jest zarejestrowany w uprawie jabłoni i stosowany w ochronie przed parchem jabłoni, mączniakiem rzekomym, gorzką zgnilizną i zarazą ogniową. Polecany jest również w ochronie upraw dyniowatych i truskawki przed mączniakiem prawdziwym oraz w uprawie pomidora polowego i szklarniowego, chroniąc przed bakteryjną centkowatością, szarą pleśnią oraz mączniakiem rzekomym.

Biopreparaty typu Vaxiplant stają się coraz popularniejsze. Dopuszczone są w Integrowanej Ochronie Roślin, ponieważ są bezpieczne dla środowiska, nie wymagają przestrzegania karencji oraz pozwalają zmniejszyć użycie środków ochrony roślin.