PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak efektywnie ograniczyć występowanie kiły kapusty?

Jak efektywnie ograniczyć występowanie kiły kapusty?

Kiła kapusty jest poważną chorobą w uprawie kapustnych, prowadząc do ekonomicznych strat. W programie ochrony roślin nie ma obecnie żadnych fungicydów, które skutecznie zwalczają tę chorobę. W eliminacji patogenu może być pomocna biofimigacja połączona z odkażaniem gleby.



Kiła kapusty jest groźną chorobą grzybową, która atakuje wszystkie rośliny z rodziny Brasicaceae. Powoduje duże straty w uprawach rzepaku, ale także kapusty, kalafiora, brokułu, kapusty pekińskiej. Patogen posiada ponad 200-stu żywicieli, głównie wśród chwastów. Jego występowanie i rozprzestrzenianie zależy od wielu czynników.

Pierwszym najważniejszym czynnikiem jest prowadzenie monokulturowych upraw. Grzyb pozostaje aktywny ponad 8 lat i nie traci swojej żywotności. Coroczna uprawa kapustnych na tym samym stanowisku prowadzi w konsekwencji do epidemii. Porażone resztki pożniwne są pierwotnym źródłem zakażenia.

Nasileniu choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda. W temperaturze 22-25°C kiła kapusty posiada bardzo dobre warunki do rozwoju. Grzyb głównie zasiedla gleby wilgotne o odczynie kwaśnym. Ze względu na to, że jego zarodniki posiadają pływki, jest wstanie przemieszczać się wraz z ciekami wodnymi.

Porażaniu ulegają korzenie, które są zdeformowane (zgrubienia). Skutkiem takiego stanu jest mykotoksyna produkowana przez sprawcę, która prowadzi do hiperplazji tkanek. W konsekwencji zaatakowane rośliny przestają rosnąć, a następnie zamierają.

Rozwojowi kiły można zapobiec już podczas produkcji rozsady. Należy pamiętać, aby nasiona wysiewać do podłoża o pH zbliżonym do zasadowego. Warto również przed siewem oraz podczas wzrostu roślin, zapobiegawczo podlewać podłoże fungicydami, np. Altima 500 SC i/lub Topsin M 500 SC (stężenie 0,05-0,2 proc). Tuż przed wysadzeniem na miejsce stałe, zapobiegawczo można zastosować oprysk pola w/w preparatami.

W ostatnim czasie obiecującą formą eliminacji kiły kapusty jest biofimigacja, która polega na zastosowaniu roślin pułapek na polu, na którym występuje kiła kapusty. Mają one za zadanie „zwabić" zarodniki grzyba, które zasiedlają korzenie roślin żywicielskich. Dzięki takiej uprawie można całkowicie lub częściowo wyeliminować kiłę. Idea walki polega tym, że przerywany jest cykl życiowy patogena, który następnie w sposób naturalny ginie. Jest to naturalny i bezpieczny sposób walki z kiłą kapusty.

Do roślin, które mogą być stosowane za naturalne chwytacze należą: gorczyca biała, rzepak ozimy, rajgras roczny czy czarna rzepa. W przypadku gorczycy białej, która zebrana jest w fazie zielonego pąka, a w których następuje faza indukcji zarodnikami grzyba, nie dochodzi do zakończenia pełnego cyklu rozwoju kiły. W wyniku ścięcia gorczycy i głębokiego jej przyorania kończy się cykl życiowy patogena.

Bardzo dobre rezultaty daje połączenie biofimigacji (rzepak odm. Mendel F1) z odkażaniem gleby za pomocą cyjanamidu wapnia tzw. azotniak (Perlka) w dawce 1000kg/ha. Dostarczony nawóz działa wolno, stopniowo oddając zawarty w składzie azot, który ulega w glebie powolnym przemianom - od mocznika po formę saletrzaną.

Nawóz nie powoduje kumulacji azotanów w warzywach. Perlka redukuje liczebność glebowych agrofagów w tym zarodników kiły. Oprócz tego nawóz jest skuteczny na glebach wilgotnych, gdyż nie ulega wymywaniu oraz wpływa na poprawę odczynu i właściwości fizyczne gleby. Zawarty w składzie cyjanamid jest pożywką dla pożytecznych mikroorganizmów, które są naturalnymi pasożytami kiły i zgnilizny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!