- Jeśli kiełkowanie jest na wystarczającym poziomie to partię nasion przeznaczonych do zaprawiania powinniśmy dokładnie wyczyścić. Im słabsze są parametry, które jednak jeszcze kwalifikują dane ziarno do przygotowania z niego materiału siewnego, tym solidniejszej zaprawy powinniśmy użyć - podkreśla Michalski.

Prawidłowo przeprowadzone zaprawianie to przede wszystkim możliwe jak najdokładniejsze pokrycie nasion zaprawą, stąd specjalista w pierwszej kolejności polecałby płynne formulacje. - Kolejnym czynnikiem jest skład zaprawy. Dobrze jest wybrać produkty dwuskładnikowe, co zapewni zwalczanie szerszego sperktrum potencjalnych zagrożeń - dodaje Mariusz Michalski.

- Dobrze zaprawione ziarno zawsze będzie lepiej kiełkowało w warunkach polowych, a dobra zaprawa od samego początku wegetacji wyeliminuje zagrożenie ze strony chorób, których zarodniki znajdują się bezpośrednio na nasionach jak i tych, które znajdują się w glebie. Trzeba bowiem pamiętać, ze właśnie szybkie kiełkowanie i automatycznie też wschody to poza terminem siewu - na co nie do końca mamy wpływ - podstawowy czynnik powodzenia - podkreśla przedstawiciel BASF.

Podobał się artykuł? Podziel się!