PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy ziarno może porastać?

Kiedy ziarno może porastać? Kiełkowanie to naturalny proces i jednym z pierwszych jego przejawów jest synteza β-amylazy, którą pobudzają gibereliny (hormony wzrostu)

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 14-07-2018 06:44

Tagi:

Zjawisko to powoduje drastyczne obniżenie jakości ziarna, które traci przydatność żywieniową, a spasanie nim świni obarczone jest dużym ryzykiem ze względu na możliwość występowania mykotoksyn. Nie może być też wykorzystane jako materiał siewny.



Kiełkowanie to naturalny proces i jednym z pierwszych jego przejawów jest synteza β-amylazy, którą pobudzają gibereliny (hormony wzrostu). Początkowo zachodzi w tarczce zarodka, a później w warstwie aleuronowej. Z warstwy aleuronowej enzymy wydzielane są do bielma, gdzie inicjują rozkład skrobi. Efektywność rozkładu skrobi może być zwiększona dzięki działaniu kilku innych enzymów syntetyzowanych podczas kiełkowania, np. β-glukanazy, β-ksylanazy, które rozluźniają bądź częściowo rozkładają ściany komórkowe i w ten sposób ułatwiają β-amylazie wnikanie do bielma. Są to zmiany niewidoczne, które zachodzą we wnętrzu ziarniaka i wiążą się z syntezą lub zmianą aktywności hormonów oraz enzymów biorących udział w procesie rozwoju i dojrzewania ziarniaków do kiełkowania. Dopiero w kolejnym etapie następuje pękanie okrywy owocowo-nasiennej i pokazanie się kiełka, a później pierwszego listka i korzonków zarodkowych. Obserwuje się wówczas kiełkowanie ziaren będących często jeszcze w kłosach, czyli porastanie, co jednoznacznie wiąże się ze stratami.

KIEŁKOWANIE UTAJONE

Proces kiełkowania nie powinien zaczynać się przedwcześnie. Dlatego sprawdza się przydatność ziarna, określając aktywność β-amylazy na podstawie liczby opadania Hagberga, która wskazuje, w jakim stopniu doszło do uruchomienia niewidocznego dla oka utajonego kiełkowania. W skupie interwencyjnym według Polskich Norm minimalna liczba opadania dla pszenicy konsumpcyjnej wynosi 220 s, dla żyta 120 s. Stąd jeśli normy są przekroczone, ziarno nie zostanie przyjęte. Takie ziarno nie nadaje się też do siewu, ponieważ traci swoją zdolność kiełkowania i wigor. Nie powinno być wykorzystywane w paszach dla świń, gdyż procesowi porastania towarzyszy zazwyczaj rozwój grzybów pleśniowych produkujących mykotoksyny. Jeśli jednak zajdzie konieczność stosowania go, wówczas powinno się jednocześnie sięgać po dodatki wiążące metabolity wtórne.

Na porastanie bardziej podatne są formy nieoplewione (żyto, pszenica, pszenżyto) niż oplewione (owies, jęczmień). Okrywa owocowo-nasienna może stanowić fizyczną barierę dla wymiany tlenu i dwutlenku węgla między atmosferą i zarodkiem lub może być przeszkodą we wzroście korzonka. Porastanie związane jest z długością okresu spoczynkowego, tj. brakiem lub szybkim zanikaniem spoczynku ziarna. Ponadto odporność na porastanie jest cechą odmianową, warunkowaną genetycznie. Łatwiej porastają formy ozime niż jare, szczególnie odmiany wczesne, które dłużej pozostają na polu po dojrzeniu niż odmiany późniejsze.

MORFOLOGIA MA ZNACZENIE

W przypadku pszenicy duży wpływ na skłonność do porastania ma budowa kłosa, a szczególnie te cechy, które decydują o dostępie wody opadowej do ziarniaków i zdolności szybkiego wysychania po powtarzających się krótkotrwałych opadach. Kłos pochylony, o dużych, ściśle przylegających i pokrytych woskowym nalotem plewach może w znacznym stopniu ograniczać dostęp wody do ziarniaków. Wolno wysychają kłosy, które mają ściśle upakowane kłoski i dłużej utrzymują wodę. Jednak niezależnie od uwarunkowań genetycznych decydujący wpływ odgrywają warunki na polu. Największy ma nawożenie azotowe, ponieważ zbyt wysoka koncentracja azotu sprzyja wytwarzaniu β-amylazy i wzrostowi jej aktywności. Jednak pszenica ma swoje wymagania pokarmowe, a produkcja zbóż o wyższej zawartości białka niejako z automatu wiąże się ze wzrostem zagrożenia porastaniem ziarna, dlatego wybierając odmiany, lepiej sięgać po takie, które wykazują większą odporność na tę cechę (tab.). Poza tym, jak zawsze w produkcji roślinnej, znaczenie ma pogoda. Jeśli jest przekropna, występują częste, ulewne deszcze rolnicy mają trudności ze zbiorami, zboża wylegają. Wysokie temperatury i utrzymująca się wilgoć doprowadzają do zmian biochemicznych w dojrzałych ziarnach zbóż. W takich warunkach wystarczy rozgarnąć wyległy łan, by zobaczyć porośnięte kłosy.

 

Artykuł ukazał się czerwcowym numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (27)

  • Bauer 2018-07-16 12:23:32
    Bosak ale Ty głupek jesteś. Napisałem to jako żart ale Ty widać nie zrozumiałeś i już nerwy. Szkoda mi Cię.
  • Zasypany 2018-07-15 15:42:11
    Bosak to typowy cep. Wystarczy napisać że zboże już w stodole a on z zazdrości musi zaraz dopisać że nie wiadomo za ile sprzedane albo komuś umniejszyć że mała działkę skosil. Typowe dla takiego zawistnego chłopka jak Bosak. Gul mu skacze bo ktoś już coś nakosil.
    • Bosak 2018-07-15 18:39:50
      Najlepszą odpowiedzią na argumenty takiego trepa jak ty jest brak argumentów. Bo ty i tak niczego nie zrozumiesz i dalej bedziesz tu wypisywał swoje pie....ły. Pozdrowiam i czekam na info po ile sprzedałeś te swoja pszenicę .Już się normalnie nie mogę doczekać.
      • Zasypany 2018-07-15 18:55:16
        Bosak przeszedłeś samego siebie tym 1 zdaniem. Sam nic nie rozumiesz. Ja tylko napisałem że zboże już w stodole reszta jeszcze stoi a Ty już musiałeś mi dopisać że 1 po żniwach że najdrożej sprzedałem itd. Nie będziesz robił w majty na sam widok że sąsiad kombajn odpalił. Albo już robisz. Jaki Ty tępak jesteś.
  • Zygmunt 2018-07-15 11:45:12
    Zbierać chłopki zbierać bo 2600 wpadnie. Pozdrawiam z wczasów. Czołem żniwiarze nie poddawajcie się upałom. Pod palmami jest chłodniej ale i Wy się opalicie chłopki.
    • Dzierzawca 2018-07-15 23:34:45
      Gdzie Ty znowu sie podziales Ty chlopie? Tworki czy Swiecie? Tak szybko sie zdecydowales na wczasy ze nie zdarzylem Ci powiedziec ze po zniwach ta Twoja droge do posesji musimy troche zwezyc i tak albo z buta albo rowerem smigasz, jedna kolej Ci wystarczy a ja sprzatnw w to miejsc na dzierzawe.
  • bamber 2018-07-15 11:35:48
    Spokojnie chłopy jeszcze będzie pogoda. Ale nikt nie ma prawa prędzej zebrać niż Bosak bo będzie zle.
    • Bosak 2018-07-15 15:23:49
      Zbierajta chłopy, nie patrzcie się na mnie. Jak możecie to nawet w czerwcu trza było wykosić wszystko. Ja narazie rzepak skłaczyłem i poczekam na pogodę to się ruszy pszenice.
      • Bauer 2018-07-15 18:59:36
        Bosak rzepak skłaczyłeś? Co Ty z nim robiłeś że? Był do zaorania? Kiepski? Odpisz
      • Bosak 2018-07-16 11:00:42
        Bauer jesteś naprawdę taki głupi czy tylko tak udajesz żeby było śmieszniej. Nie widzisz ze to literówka? Ale jak twój mózg tego nie ogarnął to podpowiem cie że to tajemnicze słowo którego nie możesz zrozumieć brzmi "sączyłem". Mam nadzieje ze teraz już jesteś zadowolony i nie będziesz musiał wysilać swojej mózgownicy.
  • Młody 2018-07-15 11:28:46
    Bosak ja też już po żniwach prawie tylko jara została. Były 3 dni pogody to się zebrało. A zazdrośniki co nabrali pola i teraz zebrać nie mogą tych swoich mega plonów niech się teraz męczą.
    • Bosak 2018-07-15 15:19:09
      No nie dziwie się jak masz 5 ha to już po żniwach. Gratulacje teraz jeszcze sprzedać tak jak zasypany i na Malediwy się opalać ha ha ha
      • Edek 2018-07-15 15:45:14
        No ja nie mogę się równać z Tobą Bosak po pszenicy duzo nie miałem to zgodą bo 25 ha tylko. Linus sypał 9 ton Kilimandżaro 8 ton Artist i Fenomen 7 ton z ha. Także jestem zadowolony dla mnie starczy. Wszystko się teraz przechowa a Ty czekaj na pogodę bu ha ha ha ha będziesz miał wakacje na polu bu ha ha ha
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.36.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!