Szkodliwe są osobniki dorosłe oraz larwy, które wysysają soki z liści, źdźbeł, pochew liściowych i kłosów. Wciornastki wysysając soki niszczą formujące się ziarniaki. Plantacje pszenic na wysokim poziomie ochrony są nadal zielone. Zboża dojrzewają, a ziarno w dojrzałości mlecznej jest to czas, w którym uszkodzenia wciornastków powodują największe szkody. Po dojrzeniu zbóż wciornastki przeniosą się na kukurydzę.

Wciornastki trudno dostrzec, co może być mylące przy ocenie ich występowania na plantacji. W celu sprawdzenia ich obecności i liczebności najlepiej jest wykorzystać białą, czysta kartkę papieru. Na polu należy zerwać kłos i wytrząsać go nad papierem (ewentualnie dłonią).

Panująca duszna i parna pogoda, wysoka temperatura powyżej 25°C sprzyjają szybkiemu namnażaniu szkodników i ich licznemu występowaniu. Próg ekonomicznej szkodliwości dla wciornastków w fazie w fazie wypełniania ziarna to 40–50 owadów w 1 kłosie.

- W tej chwili wciornastki przelatują z upraw zbóż już dojrzałych na pszenicę z wysokiego poziomu agrotechniki. W tych plantacjach konieczna jest lustracja – powiedział w rozmowie z redakcją prof. dr hab. Marek Mrówczyński z Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Do walki z wciornastkami w pszenicy ozimej zarejestrowany jest preparat Fastac Active 050 ME oparty o substancję czynną alfa–cypermetrynę z grupy pyretroidów. Insektycyd stosuje się w zalecanej dawce 0,25-0,3 l/ha.

Podobał się artykuł? Podziel się!