Jest to środek o działaniu układowym i kontaktowym. Oparty jest na dwóch substancjach czynnych – fluopyramie (związek z grupy anilidów) oraz tebukonazolu (związek z grupy triazoli). Do tej pory preparat można było stosować w jabłoni, gruszy, wiśni, czereśni, marchwi oraz porze. Aktualnie do użycia również w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych.  Stosowanie preparatu różni się dawką w poszczególnych uprawach.

Dawkę 0,75 l/ha stosuje się w uprawie:

  • gruszy – rak drzew owocowych, rdza gruszy;
  • marchwi – zgnilizna twardzikowa, czarna plamistość korzeni marchwi;
  • pietruszce korzeniowej i pasternaku – alternarioza, mączniak prawdziwy, zgnilizna twardzikowa, czarna plamistość korzeni.

Dawkę 0,6l/ha stosuje się w:

  • wiśni czereśni – drobna plamistość liści drzew pestkowych, dziurkowatość liści, szara pleśń, gorzka zgnilizna owoców;
  • moreli, brzoskwini – brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń;
  • malinie – zamieranie pędów, rdza maliny;
  • leszczynie –  monilioza leszczyny.

Dawkę 0,5l/ha stosuje się w:

  • winorośli – mączniak prawdziwy, szara pleśń;
  • cebuli –  zgnilizna szyjki, alternarioza, rdza;
  • czosnku – biała plamistość liści.

Dawkę 0,9 l/ha stosuje się w:

  • kapuście białej, czerwonej, brukselce, pekińskiej, włoskiej, brukselce, brokule, kalafiorze - czerń krzyżowych – szara pleśń, czarna plamistość, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, bielik krzyżowych. 
Podobał się artykuł? Podziel się!