Z Internetowego Systemu Sygnalizacji Agrofagów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wynika, że kolejnym problemem w uprawie pszenicy ozimej jest rdza brunatna. Jest ona dość powszechna w zbożach. Próg szkodliwości dla pszenicy wynosi w fazie krzewienia 10-15 proc. liści z objawami porażenia, w fazie strzelania w źdźbło 10 proc. źdźbeł, a w fazie kłoszenia, kiedy pojawią się objawy na liściu flagowym.

Mączniak prawdziwy już występuje na południu kraju, nie tylko w uprawie pszenicy, ale też jęczmienia ozimego. W tym wypadku próg szkodliwości jest również uzależniony od fazy rozwojowej rośliny. Mówi się on nim od końca fazy krzewienia do fazy kłoszenia, kiedy objawy nowej infekcji pojawią się już na górnych liściach, a liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10 proc.

W uprawie rzepaku ozimego natomiast pojawiły się pierwsze sygnały wystąpienia zgnilizny twardzikowej. Jej rozwojowi sprzyja podwyższona wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20°C w maju, kiedy kiełkują apotecja. Próg ekonomicznej szkodliwości to pierwsze oznaki choroby (1 proc. porażonych roślin) lub 1-5 apotecjów/1m².