W Sośnicowicach, w powiecie gliwickim, zaobserwowano 15 proc. organów z objawami infekcji, natomiast w Winnej Górze, w powiecie średzkim - 5 proc. W obu przypadkach zalecane jest wykonanie chemicznego zabiegu ochrony, o ile nie wykonano go wcześniej. Pszenica ozima jest w fazie strzelania w źdźbło.

W okresie późnowiosennym i letnim rozwój mączniaka postępuje szybko. Na liściach, pochwach liściowych a czasem również na kłosach pojawia się biały lub szarobiały nalot. Z czasem nalot ten staje się wojłokowaty, ciemnieje a na jego powierzchni pojawiają się liczne, czarne punkty - owocniki grzyba. Choroba opanowuje najpierw liście dolne, następnie stopniowo górne, a w sprzyjających warunkach może opanować całą roślinę łącznie z kłosem. Porażone liście przedwcześnie zasychają, przy silnej presji patogenu mogą zamierać całe rośliny.

Rozprzestrzenianiu choroby sprzyja wilgoć - wystarczą nawet krótkie okresy zwilżenia roślin przez rosę lub mgłę. W zależności od przebiegu temperatury, w ciągu 3-7 dni po infekcji pojawiają się na roślinach pierwsze objawy choroby. 

Próg szkodliwości mączniaka prawdziwego na pszenicy ozimej w fazie strzelania w źdźbło (w skali BBCH 30-39) to przynajmniej 10 proc. źdźbeł wykazujących objawy nowej infekcji, natomiast w fazie kłoszenia (BBCH 51-59) - objawy nowej infekcji występujące na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.

Zwalczanie mączniaka prawdziwego, występującego w stosunkowo dużym nasileniu już we wczesnych fazach rozwojowych roślin ma decydujący wpływ na plon ziarna i dlatego nie należy opóźniać zabiegów.