PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Miedzynarodowy dialog nad przyszłością rolnictwa

160 dziennikarzy z całego świata dyskutowało na konferencji Future of Farming Dialog 2018, zorganizowanej przez Bayer w dniach 18-19 września w miejscowości Monheim (Niemcy) oraz Wagneningen (Holandia).



Konferencje prasowe o charakterze międzynarodowym firma Bayer organizowała corocznie od kilkunastu lat. Przez ten czas co roku impreza powiększała swój zasięg i nabierała coraz większej rangi. W tym roku miała ona szczególny charakter, gdyż odbyła się po raz pierwszy po połączeniu firmy Bayer z firmą Monsanto.

Do dyskusji o wizji przyszłego rolnictwa firma Bayer zaprosiła aż 160 dziennikarzy. Tegoroczne wydarzenie odbywało się pod hasłem „Shaping Agricuture Together of Farmers Consumers and the Planet:"Wspólne kształtowanie rolnictwa dla dobra rolników, konsumentów oraz planety”.

Żywy dialog pomiędzy dziennikarzami, a zarządem firmy Bayer skupiał się głównie wokół największych problemów z jakimi musi się teraz zmierzać globalne rolnictwo. Pytano także wielokrotnie o strategie firmy.

– Wierzymy, że wspólnie, poprzez naukę i innowacje oraz otwarty dialog ze społeczeństwem jesteśmy wstanie przenieść rolnictwo na nowy poziom. Chcemy dostarczać rolnikom rozwiązania, które pomogą im zwiększyć plony, przy mniejszych nakładach na produkcję. Tym samym pragniemy dać konsumentom dostęp do bezpiecznej, bogatej w składniki odżywcze i taniej żywności – podkreślał Liam Condon, członek Zarządu Bayer i prezes Crop Science.

– Zatrudnionych mamy ponad 35 tysięcy pracowników na całym świecie, działamy w 89 krajach, ponad 8 tysięcy naukowców prowadzi prace badawczo-rozwojowe przy udziale specjalistów w dziedzinie hodowli, biologii, chemii i analityki danych. Codziennie pracują oni nad teraźniejszością i przyszłością rolnictwa – powiedział z kolei podczas swojego wystąpienia Bob Reiter, nowy dyrektor ds. badań i rozwoju w dziale Crop Science.

Rolnictwo tylko zrównoważone

Po połączeniu firmy Bayer z firmą Monsanto wizja przyszłościowego rolnictwa pozostaje niezmienna. Nadal myślą wiodącą będzie rolnictwo zrównoważone, nadal firma podtrzymuje zobowiązania co do dostarczania innowacyjności, czy cyfryzacji w rolnictwie. Wszystko to zdaniem Zarządu firmy jest niezbędne w celu zapewnienia żywności dla szybko rosnącej populacji na świecie.

- Jeśli zapytalibyśmy się 20 rolników co dla nich znaczy słowo rolnictwo zrównoważone z pewnością otrzymaliśmy 20 innych odpowiedzi. Jest to pojęcie bardzo złożone i dla każdego może znaczyć coś nieco innego. Kiedy ja myślę o zrównoważonym rozwoju, poszukuję na przykład sposobu, jak pomóc zarówno drobnym gospodarstwom w Afryce, jak i wielkim plantatorom soi w Stanach Zjednoczonych, Brazylii czy Argentynie – powiedział podczas panelu związanego z rolnictwem zrównoważonym Jesus Madrazo, nowy dyrektor ds. rolnictwa i zrównoważonego rozwoju w dziale Crop Science.

Różne definicje, różne możliwości

Podczas tegorocznej edycji do otwartego dialogu zaproszono także kilku rolników z różnych stron świata. W panelu dyskusyjnym wypowiadały się rolniczki z Kenii i Stanów Zjednoczonych oraz rolnicy z Argentyny, Indii czy Indonezji. Każdy z pytanych o definicję rolnictwa zrównoważonego udzielał zupełnie innej odpowiedzi. To zrozumiałe, chociażby ze względu na charakter prowadzonej produkcji. Gospodarują na powierzchni od 2 hektarów (rolnik z Indii uprawiający czerwona paprykę chili Papuu), do 12 tysięcy hektarów (rolnik z Argentyny uprawiający między innymi soję). Warunki i możliwości produkcyjne tych gospodarzy są więc niesamowicie różne. Odmienne także mają zdanie na temat wprowadzania do gospodarstwa innowacji. Dla każdego również to słowo znaczy nieco coś innego. Dla wielkoobszarowego rolnika z Argentyny oznacza ono dostęp i wykorzystanie nowoczesnych technologii dostępnych na rynku umożliwiających mu optymalizację produkcji. Dla rolnika z Indii z kolei zmechanizowanie uprawy i zbioru papryczek to już zaawansowana innowacja.

Era innowacji i cyfryzacji

Firma Bayer zapowiedziała także najnowsze innowacje, które są dostępne na rynku lub które wkrótce firma zamierza wprowadzić. W tym miesiącu The Climate Corporation, podmiot zależny Bayer, wprowadził na europejski rynek platformę cyfrowego rolnictwa Climate FieldView. Pozwala ona gromadzić dane polowe i dokonywać ich wizualizacji, analizować wydajność upraw, a także zarządzać nawożeniem, ochroną czy uprawą roślin. Drugim przykładem jest pilotażowe oprogramowania FarmRise które ma zostać wprowadzona na rynek indyjski w 2019 r. W przyszłym roku ma być także wprowadzony nowy insektycyd Vayego, który zdaniem firmy stanowić będzie innowację w dziedzinie środków ochrony roślin. Firma zapowiedziała także zatrzęsienie nowych odmian roślin uprawnych.

Liczne pytania o glifosat

Na koniec pierwszego dnia firma także zorganizowała dla zainteresowanych, krótką konferencje na temat obecnej sytuacji związanej z glifosatem. Podczas jej trwania ze strony słuchaczy padła niezliczona ilość pytań. Pytano o najnowsze badania na temat tej substancji czynnej, o bezpieczeństwo jej stosowania, o to jak firma zamierza odbudować wizerunek po zniesławieniu tej substancji. Pytali o także w jaki sposób firma zamierza walczyć z wieloma już ograniczeniami związanymi z jej stosowaniem i czy jako firma innowacyjna nie zamierzają zastąpić tej glifosatu jakąś nową, która będzie zaakceptowana przez restrykcyjne przepisy. Dyskusja była zacięta i bardzo żywa. Ze strony słuchaczy padło także stwierdzenie czy sprawa związana z glifosatem to przypadkiem już nie gra polityczna, która ma na celu ograniczyć popularyzację i uprawę roślin GMO.

Uniwersytet pełny innowacji

Dalsze międzynarodowe rozmowy kontynuowane były na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii. Na miejscu dr Arthur Mol, rektor uczelni wygłosił ciekawy wykład na temat czego powinniśmy oczekiwać względem przyszłościowego rolnictwa. Jego zdaniem to bardzo ważne, by naukowcy pracowali i współpracowali z firmami branżowymi, gdyż przyświeca im wspólny cel, jakim jest zapewnienie rosnącej populacji ludzi dostępu do bezpiecznej i wystarczającej ilości żywności.

Zwiedzanie renomowanego Uniwersytetu, który zajmuję się wieloma bardzo ciekawymi projektami badawczymi oraz wysłuchanie wielu interesujących wykładów uczelnianych (np. o nowej metodzie inżynierii genetycznej CRISPR/Cas) było potwierdzeniem wypowiedzianej przez rektora opinii.

Odwiedzający mogli zobaczyć między innymi jak działa stworzony na terenie uczelni "pokój doświadczeń" (budynek Helix). W tym pomieszczeniu symulowana jest restauracja, w której można manipulować dźwiękiem, zapachem i obrazem. Udowadnia się tu, że odpowiednia sceneria wpływa na nasze decyzje dotyczące wyboru żywności czy rodzaju konsumpcji. Zwiedzano także nowe laboratoria związane z analizą fenotypową roślin. Liczną zaawansowaną robotykę wykorzystuje się tu miedzy innymi do badania jakości i trwałości żywności a także ustalania norm jakościowych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • mrówka123 2018-09-22 08:11:13
    i podpyta jeszcze jakie sa nastroje w ich krajach a może trafi na coś z czego byłyby pieniążki? temu służą takie spotkania....
  • Viktor 2018-09-21 14:42:02
    Monopolista zaprasza dziennikarzy na własne oklaski
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!