Mszyca kapuściana może masowo występować w uprawie brukselki. Jej szkodliwość polega na wysysaniu soków roślinnych, co prowadzi do deformacji liści wierzchołkowych oraz główek brukselki. Dochodzi wówczas do zahamowania wzrostu całej rośliny oraz drobnienia główek. Uszkodzenia prowadzą do znacznego spadku plonu.

Szkodnik w okresie zawiązywania główek często występuje na kapuście głowiastej czerwonej, włoskiej i białej. Pod koniec sezonu może również atakować kapustę brukselkę. Mszyca żeruje do końca jesieni. Cechą charakterystyczną tego gatunku mszycy jest jej woskowaty szarozielony nalot (fot).

W zwalczaniu mszycy kapuścianej zaleca się selektywne środki ochrony roślin, np. Pirimor 500 WG w dawce 0,3-0,45 kg/ha. Karencja dla tego środka wynosi 7 dni. Do zwalczania mszycy w uprawach towarowych można zastosować również inne preparaty o szerokim spektrum działania, np. Bulldock 025 EC (0,2-0,4l/ha), Karate Zeon 050 SG (0,12l/ha), Sherpa 100 EC (0,2-0,3l/ha), Proteus 110 OD (0,75 l/ha), zachowaniem okresu karencji minimum 7 dni. W razie potrzeby zabieg należy powtórzyć.

Podobał się artykuł? Podziel się!