Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że w województwach Polski południowej i zachodniej są aktywne komunikaty wystąpienia w uprawach pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego mszyc. Próg ekonomicznej szkodliwości tego szkodnika, który jest wektorem chorób wirusowych, to w fazie kłoszenia lub zaraz po wykłoszeniu pięć mszyc na jednym kłosie.

Mszyce wysysają sok z liści, pochew liściowych, źdźbeł i kłosów. Z powodu ich żerowania następuje zachwianie gospodarki wodnej w roślinach, czego następstwem jest więdnięcie i zasychanie roślin. ich masowe wystąpienie na świeżo wykłoszonych roślinach może wywołać zdrobnienie i zmniejszenie liczby ziaren w kłosie, a także powodować pustość kłosów. Straty w plonie ziarna mogą wynieść do 10 dt/ha.

Najczęściej u nas w Polsce pojawiają się trzy gatunki tego szkodnika: mszyca zbożowa, mszyca czeremchowo-zbożowa i mszyca różano-trawowa.