PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie ma jednej przyczyny wymierania pszczół

Nie ma jednej przyczyny wymierania pszczół

Departament Rolnictwa USA (USDA) wraz z Agencją Ochrony Środowiska (EPA) opublikował kompleksowe sprawozdanie naukowe na temat zdrowia pszczół. Raport ten stwierdza, że nie istnieje jedna, wyłączna przyczyna wymierania rodzin pszczelich, lecz istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do pogarszania się stanu zdrowia owadów zapylających. Należą do nich: pasożyty i choroby bakteryjne, problemy genetyczne wśród pszczół, złe odżywianie i niewłaściwe stosowanie pestycydów.



- Pogorszenie się stanu zdrowia pszczół jest złożonym problemem, spowodowanym przez kombinację różnych czynników, a w Agencji Ochrony Środowiska czujemy się zobowiązani do kontynuowania naszej pracy z Departamentem Rolnictwa, naukowcami, pszczelarzami, plantatorami i społeczeństwem w celu rozwiązania tego problemu- powiedział Bob Perciasepe, p.o. dyrektora EPA.
Raport przedstawia najważniejsze wnioski z Narodowej Konferencji w Sprawie Zdrowia Pszczół Miodnych (National Stakeholders Conference on Honey Bee Health), która odbyła się w październiku 2012 roku. Naukowcy z różnych instytucji badawczych zebrali się w celu przedstawienia obecnego stanu wiedzy na temat najważniejszych czynników wpływających na pogarszanie się stanu zdrowia rodzin pszczelich.

Najważniejsze wnioski raportu:
Pasożyty i choroby stanowią zagrożenie dla pszczół miodnych:
- Pasożytnicze roztocze Varroa jest uważane za główny czynnik strat w koloniach pszczelich, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i innych krajach. Jest ono odporne na środki, których używają pszczelarze w celu kontroli roztoczy wewnątrz ula.
- Nowe gatunki wirusów zostały rozpoznane w Stanach Zjednoczonych, niektóre z nich przyczyniają się do masowego wymierania kolonii pszczelich.

Niezbędna jest zwiększona różnorodność genetyczna:
- Amerykańskie kolonie pszczół potrzebują większej różnorodności genetycznej. Zmienność genetyczna przyczynia się do poprawy zjawiska termoregulacji u pszczół (zdolność do utrzymania stałej temperatury ciała nawet jeśli w środowisku jest ona inna), ich odporność na choroby oraz wydajność poza ulem.
- Hodowla pszczoły miodnej powinna opierać się na cechach, takich jak np. zachowanie higieny, które przyczyniają się do lepszej odporności na roztocza Varroa oraz choroby bakteryjne (np. zgnilca amerykańskiego).

Niewystarczająca różnorodność pożywienia rodzin pszczelich:
- Odżywianie ma duży wpływ na długowieczność pszczół. Dieta uboga w składniki odżywcze może sprawić, że rodziny pszczele będą bardziej podatne na choroby bakteryjne i działania pasożytów. Pszczoły potrzebują dobrej pożywki oraz różnorodnych roślin w celu zapewnienia zdrowia kolonii.
- Wszystkie podmioty, które są zainteresowane zdrowiem rodzin pszczelich, powinny rozważyć wspólne działania w dziedzinie gospodarowania gruntami, które miałyby na celu zwiększenie dostępności odpowiednich roślin oraz ochronę populacji pszczelich, poprzez ich odseparowanie od pól, gdzie intensywnie używane są pestycydy.

Istnieje potrzeba lepszej współpracy i wymiany informacji:
- Dotychczas wypracowane najlepsze praktyki związane ze stosowaniem pestycydów i ochroną rodzin pszczelich nie są powszechnie znane wśród przedstawicieli branży rolno-spożywczej. Należy skoordynować komunikację między rolnikami i pszczelarzami, a także stworzyć platformę skutecznej współpracy pomiędzy wszystkimi zainteresowanymi stronami.
- Pszczelarze podkreślają potrzebę dokładnego monitorowania i zgłaszanie wszystkich zdarzeń związanych ze śmiercią pszczół oraz egzekwowania istniejących przepisów.

Konieczne są dodatkowe badania, aby określić ryzyko związane ze stosowaniem pestycydów:
- Najbardziej aktualne pytania badawcze dotyczące pestycydów obecnie odnoszą się do określenia ich rzeczywistego wpływu na pszczoły w warunkach polowych oraz na produktywność rodzin pszczelich.

- Cieszę się, że powstało takie badanie. Pokazuje ono, że istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do strat wśród rodzin pszczelich. Członkowie naszego Stowarzyszenia czują się zobowiązani do aktywnego i lepszego naukowego zrozumienia problemów zdrowotnych pszczół i do dalszych badań tego problemu. W tym celu angażują się w badania nad zwalczaniem warrozy oraz w rozwój siedlisk i pożytków dla pszczół i innych zapylaczy. Od wielu lat opracowują i wdrażają coraz lepsze metody ograniczania ryzyka stosowania środków ochrony roślin. PSOR jest zdania, że najważniejsze działania to przede wszystkim bezpieczne stosowanie środków zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka, wprowadzenie dokładnego i niezależnego systemu monitoringu pestycydów w środowisku oraz obowiązkowe upowszechnianie i promowanie dobrych praktyk w tym zakresie -skomentowała wyniki raportu Anna Tuleja, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • zostaję pszczelarzem 2017-04-01 07:49:20
    garbaty to nie jest temat na żarty; o ostatnie zielone strefy kiedyś będą wojny; lepiej żeby ci pszczelarze zaczęli organizować się w bojówki i już ćwiczyli na bayernie i syngencie i ich przydupasach rolnikach
  • garBaty 2015-06-07 17:00:06
    Naucz się czytać, pestycydy są na samym końcu. Z raportu wynika jasno, że winni są pszczelarze. Nie sprzątają uli właściwie, nie myją podłóg domestosem, nie kupują pszczołom pożywienia, nie dają pszczołom urlopu w pracy na wyjazd na wakacje.
    Niech dalej wielcy NAUKOWCY badają jak zamontować wycieraczki przed ulami i pojemniki na mydło, rozdadzą pszczołom ręczniki i fartuchy jednorazowe. Jak na razie nic naukowcy jeszcze nie wymyślili, pszczelarze są sami i sami testują różne wynalazki często prymitywne do zwalczania chorób - patrz wypalanie.
  • rolnik 2013-05-27 13:37:28
    pestycydy pozostają jednak głównym czynnikiem wymierania pszczół
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!