Słoneczna, letnia pogoda jest korzystna do dojrzewaniu warzyw. Zdarza się jednak, że zbyt upalne lato sprzyja pojawieniu się chorób nieinfekcyjnych (fizjologicznych) na owocach czy liściach warzyw.

Zaburzenia, jakie bezpośrednio występują na owocach czy warzywach powodują, że tracą one na wartości handlowej i nie nadają się do sprzedaży. Poza tym są wtórnym czynnikiem do zakażeń patogenami chorobotwórczymi, występującymi podczas przechowywania (kapusta głowiasta).

Powszechną chorobą fizjologiczną jest sucha zgnilizna. Objawy jej występują na owocach pomidorów, papryki, a także na kapuście pekińskiej, głowiastej i sałacie. Choroba powszechna jest w uprawie szklarniowej, ale także w gruncie, w czasie suchego lata.

Objawami suchej zgnilizny na owocach pomidorów i papryki są początkowo wklęśnięte, szkliste plamy, które z czasem brunatnieją. Tkanka w tych miejscach marszczy się i zasycha, sięgając w głąb miąższu. Plamy pojawiają się najczęściej na wierzchołkach owoców, a w przypadku papryki nawet na całych owocach. W uprawie papryki tylko odmiany słodkie są wrażliwe na tę chorobę.

Sucha zgnilizna warzyw liściowych uprawianych na późny zbiór, czyli sałaty, kapusty pekińskiej czy kapusty głowiastej, objawia się zasychaniem brzegów najmłodszych liści, tzw. ‘'tipburn''. W przypadku tych warzyw istotne jest zapobieganie chorobie jeszcze w fazie liści sercowatych, zanim utworzą się główki.

Przyczyną choroby jest niedobór wapnia w miękiszu wierzchołkowym owoców lub na brzegach młodych liści, które są w okresie intensywnego wzrostu. Niska zawartość wapnia w roślinie w dużej mierze jest spowodowana jego deficytem w glebie.

Na pobieranie wapnia mają również wpływ inne czynniki takie jak: zaburzona gospodarka wodna w roślinie spowodowana uszkodzeniem systemu korzeniowego, wahania wilgotnościowe gleby (susza), zasolenie pierwiastkami (Mg, K, Na, NH3), zbyt silne nawadnianie.

Panujące obecnie warunki pogodowe sprzyjają pojawieniu się suchej zgnilizny, szczególnie w uprawach warzyw poplonowych i uprawie gruntowej pomidora. Zaleca się wówczas dolistne dokarmianie od początku zawiązywania się owoców.

W przypadku warzyw liściowych oprysk należy wykonać jak najwcześniej, zanim zaczną tworzyć się liście sercowate. Pierwszy zabieg wykonujemy najczęściej w 4-6 tygodniu po posadzeniu rozsady, a kolejne co 14-21 dni. Dolistne nawożenie kończymy 2 tygodnie przed zbiorem plonu.