Sprzedaż środków ochrony roślin (w przeliczeniu na substancje aktywną) łącznie z importem, który stanowił 69,8 proc. ogółu sprzedanych środków, wyniosła 20614 ton. Najbardziej sprzedawały się herbicydy, głównie aplikowane w uprawach zbóż, rzepaku i buraków cukrowych – 59,5 proc. Na kolejnym miejscu były fungicydy, które m.in. zapobiegały chorobom ziemniaków – 24,8 proc. W porównaniu z rokiem wcześniejszych sprzedaż środków była o 10,1 proc. większa.

Badając zużycie środków ochrony roślin w 2008 r. w wybranych losowo 4 tys. gospodarstw rolnych uprawiających: ogórki, pomidory gruntowe (po 500 gospodarstw), rzepak ozimy, truskawki i ziemniaki (po 1 tys.).

Średni wskaźnik zużycia środków ochrony roślin (w substancji aktywnej0 na jeden ha uprawy pomidorów gruntowych wynosiła 9,63 kg, ogórków gruntowych – 5,33 kg, truskawek – 2,84 kg, rzepaku ozimego – 2,15 kg i ziemniaków – 1,88 kg.

W uprawach rzepaku około 70 proc. zużytych środków stanowiły herbicydy. Środki grzybobójcze i bakteriocydy stanowiły w uprawie ogórków i pomidorów około 97 proc. zaaplikowanych preparatów, a w uprawach ziemniaków i truskawek blisko 80 proc.

Źródło: farmer.pl