PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Odżywianie roślin wpływa na ich zdrowotność

Odżywianie roślin wpływa na ich zdrowotność

O pozytywnym oddziaływaniu kompleksowego nawożenia mineralnego roślin przekonywał profesor Witold Grzebisz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na konferencji "Narodowe wyzwania w rolnictwie na Narodowym".



Profesor przekonywał o roli odżywiania roślin decydującej o wysokości plonu, zauważając jednocześnie, że stosowanie środków ochrony roślin służy jedynie zachowaniu zdrowotności plantacji co może jedynie zabezpieczyć przed stratami. Podkreślał, że tylko umiejętna gospodarka wodą i składnikami mineralnymi wnoszonymi z nawozam może pozytywnie wpłynąć na wielkość i jakość plonu.

W swoim wystąpieniu zwracał uwagę na racjonalne nawożenie azotem, który powinno być stosowane głównie  do faz krytycznych określonych dla roślin. To zapewnia prawidłowe wykształcenie elementów struktury plonu, oraz umożliwia maksymalne ograniczenie strat w formie ulatniającego się amoniaku lub wymywania azotanów w głąb profilu glebowego.

Wielokrotnie podkreślał jakie są warunki efektywnego działania azotu. Dynamikę pobierania tego pierwiastka kształtuję odczyn gleby, pozostałe składniki pokarmowe głównie P,K,Mg,S,Ca i mikroskładniki. Nie bez znaczenia mają na to wpływ również czynniki agrotechniczne takiej jak zmianowanie czy sposób uprawy.

Wielokrotenie zaznaczał, że jedynie dobrze odżywione rośliny, są na tyle silnie by móc skutecznie konkurować z agrofagami. Stan odżywienia roślin wpływa na skalę porażenie ich przez patogeny.

Zaprezentował  wiele przykładów  o udowodnionym wzroście reakcji odpornościowej roślin na niektóre patogeny po zastosowaniu nawożenia potasem, siarką, manganem, borem czy miedzią.

Przedstawiał schematy mechanizmów obronnych rośliny, zależnych o dostępności poszczególnych składników.

Przekonywał również, że nawożeniem określonymi pierwiastkami stymulujemy powstawanie określonych substancji chemicznych w roślinie warunkujących odporność. Przykładowo fosfor i potas warunkuję grubość kutykuli na blaszce liściowej a siarka, miedź, potas, bor oraz żelazo wpływają na zawartość lignin. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!