Choroba występuje powszechnie i powoduje znaczne szkody w plantacji fasoli zwykłej i szparagowej. W zależności od terminu infekcji, mogą być porażane zarówno siewki, ale również starsze rośliny. Na liścieniach siewek występują wodniste, owalne, jasnobrunatne, otoczone obwódką plamy. Podobne objawy występują na liściach oraz strąkach.

Decyzję o zwalczaniu bakteriozy należy podjąć po ocenie zagrożenia, na które wpływają sprzyjające warunki pogodowe (wilgotna i ciepła), występowanie choroby w poprzednim roku oraz wrażliwość odmian na chorobę.

W celu zabezpieczenia fasoli przed bakteriozą należy profilaktycznie wykonać oprysk preparatem bakteriobójczym (miedziowym). Pierwszy zabieg wykonujemy, kiedy fasola wykształci 1-2 pierwsze liście właściwe. Zabieg wykonujemy dwa razy w odstępie 7-10 dni. Polecane preparaty: Champion 50 WP (dawka 1,5- 2 kg/ha), Kaptan Zawiesinowy 50 WP (dawka 1,2 kg/ha), Miedzian 50 WG (dawka 3kg/ha).

Podobał się artykuł? Podziel się!