PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pojawił się nowy szkodnik w rzepaku - mączlik szklarniowy

Pojawił się nowy szkodnik w rzepaku - mączlik szklarniowy Jeśli długo będzie ciepło, mączlik szklarniowy może przejść na rzepak ozimy; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 07-07-2016 14:40

Tagi:

Mączlik szklarniowy - powszechny szkodnik warzyw szklarniowych przechodzi na pola rzepaku. Widoczny jest także na plantacjach ziemniaka.



Mączlik szklarniowy jest dobrze znany gospodarzom, prowadzącym uprawę warzyw w szklarniach czy tunelach. To niewielki 1-1,5 mm długości pluskwiak. Ciało ma zielonkawe, ale skrzydła pokryte warstwą wosku sprawiają, że przybiera śnieżnobiałą barwę.

Małe (0,3 mm) żółtawobiałe larwy i osobniki dorosłe mączlika odżywiają się sokiem z tkanek liści. Na powierzchnię, gdzie żerują wydalają lepką substancję tzw. rosę miodową, która utrudnia oddychanie roślin i zaburza fotosyntezę. Ponadto stanowi pożywkę dla patogenów grzybowych i przyspiesza ich rozwój na roślinach.

W tej chwili Mączlik szklarniowy widoczny jest na ziemniakach i rzepaku jarym. Jeżeli długo będzie ciepło, to można spodziewać się szkodnika także na zasiewach rzepaku ozimego. Kontrolować trzeba szczególnie uprawy kapustne zlokalizowane w sąsiedztwie szklarni.

- W szklarniach do zwalczania szkodników skutecznie mogą być stosowane metody biologiczne, które dobrze działają w regulowanym środowisku. Jednak uprawy polowe nie zapewniają kontrolowanych warunków. Populację szkodnika zmniejszać będę preparaty fosforoorganiczne stosowane w rzepaku (chloropiryfos) przeciwko szkodnikom – powiedział w rozmowie z redakcją prof. dr hab. Marek Mrówczyński, kierownik Zakładu Entomologii Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Lekarz 2016-07-08 10:31:01
    Kiedyś, gdy była bioróżnorodność a ludzie nawet rowy wykosili bo świnki, króliki i inne kozy hodowali to się choróbska i szkodniki nie panoszyły. Nie bez znaczenia była też tzw. żelazna kurtyna. Dziś przywleka sie wszystko ze świata TIRAMI i statkami i zaraża rodzime gatunki.
  • rocco09 2016-07-07 21:15:02
    kapusty mam tyle co kot napłakał 0,6 ha w dodatku pół po posadzeniu upaliły gorąca ale na reszcie to tysiące tego
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!