Uszkodzenia powodowane jesienią przez szkodniki powodują osłabienie roślin i zakłócają ich rozwój. W okresie jesiennym rzepak atakują pchełki. Uszkodzenia przez nie powodowane już teraz teraz widoczne są na młodych roślinach.

Na młode plantacje w tej chwili nalatują też: mszyca kapuściana, miniarka kapuściana, śmietka kapuściana. Zagraża: gnatarz rzepakowiec, chowacz galasówek, tantniś krzyżowiaczek i rolnice.

Do monitoringu plantacji rzepaku wykorzystuje się żółte naczynia.

Decyzję o przeprowadzeniu chemicznego zabiegu zwalczania szkodników podejmuje się w oparciu o progi ekonomicznej szkodliwości:

  • pchełka ziemna i rzepakowa 1 chrząszcz na 1 mb w rzędzie rzepaku;
  • mszyca kapuściana 2 kolonie mszyc na brzegu plantacji na 1 m2;
  • chowacz galasówek 2-3 chrząszcze w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni;
  • gnatarz rzepakowiec 1 larwa na 1 roślinie;
  • miniarka kapuściana nie ma oficjalnego progu ekonomicznej szkodliwości, jednak zabieg ochrony jest niezbędny jeśli uszkodzenia blaszki liściowej są powyżej 10 proc.;
  • śmietka kapuściana 1 osobnik dorosły w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni;
  • tantniś krzyżowiaczek 1 gąsienica na 1 roślinie;
  • rolnice 6-8 gąsienic na 1 m2.
Podobał się artykuł? Podziel się!