PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Raport z pól – ziarno zaczyna porastać

Autor: Hanna Jarosławska

Dodano: 18-07-2018 13:58

Tagi:

W wielu regionach w kraju sytuacja jest dramatyczna – najpierw zboża wysuszyła susza, a rośliny wytworzyły drobne ziarno.  Obecne opady natomiast, niosą obawę o jakość ziarna. Dochodzi do nas wiele sygnałów, że zwłaszcza pszenżyto intensywnie porasta.



Przebieg pogody w tym sezonie wegetacyjnym z całą pewnością nie sprzyja roślinom – po suchej i upalnej wiośnie nastało deszczowe i ciepłe lato. Po czerwcowych intensywnych wiatrach na wielu polach, pomimo zastosowania antywylegaczy, zboże położyło się. Obserwuje się również masowe porastanie dojrzałych ziarniaków w kłosach, przede wszystkim w miejscach gdzie ono wyległo. 

 Gdzie problem jest najbardziej poważny?

Jak powszechnie wiadomo, wyległe zboże jest najbardziej podatne na porażenie wszelkimi chorobami grzybowymi. Są to także miejsca na polu, gdzie ziarniaki zaczynają porastać najwcześniej. Niestety, przelotne opady, wysoka wilgotność i temperatura powietrza, notowane w ostatnim czasie, powodują porastanie ziarniaków nie tylko leżącego zboża, ale i tego, które stoi. Zjawisko to jest szczególnie nasilone na Podlasiu, Kujawach, Mazowszu oraz w województwie świętokrzyskim i łódzkim. Jak donoszą nam rolnicy, tam kiełki mają nawet 1 cm długości. Rolnicy z tych rejonów martwią się, kto zdecyduje się na zakup takiego ziarna.

- Jak do tej pory od początku miesiąca spadło tyle deszczu, ile powinno statystycznie spaść w ciągu całego lipca. W skupach pewnie podziękują za porośnięte ziarno, do siewu też już nie będzie się nadawać, jedynie może uda się sprzedać na paszę. Do tego dochodzi problem wjazdu kombajnem w pole – mówi Adam Kryński, rolnik z okolic Mińska Mazowieckiego. 

 Jak wygląda porastanie ziarna?

Kiełkowanie ziarniaków w kłosach zaczyna się od syntezy b-amylazy, enzymu, który powoduje rozkład skrobi pełniącej funkcje zapasowe. Uaktywnienie tego enzymu powoduje drastyczny spadek liczby opadania – jednego z kilku parametrów jakościowych, który w zależności od gatunku zboża ma swoje minimalne wartości – dla pszenżyta i żyta wynosi 80 s, natomiast dla pszenicy konsumpcyjnej 150 s. Zjawisku temu sprzyja obecna pogoda, czyli wysoka temperatura i wilgotność powietrza. Najbardziej podatne są żyto, pszenżyto i pszenica, nieco mniej owies i jęczmień. Konsekwencje porastania są bardzo poważne – takie ziarno nie nadaje się ani do konsumpcji, ani na pasze – skiełkowane ziarna atakowane są przez grzyby pleśniowe, które wydzielają toksyczne metabolity. Z oczywistych względów nie można go również wykorzystać jako materiału siewnego. 

Na domiar złego, z powodu suszy i związanej z tym niskiej presji chorób grzybowych, wielu rolników zdecydowało się zrezygnować z zabiegu T3. Skutki zaniechania ochrony fungicydowej widać na wielu polach właśnie teraz– rośliny porażone są przez choroby grzybowe, między innymi przez czerń zbóż. Rozwijają się także fuzariozy kłosów, a ich obecność należy wiązać z obecnością w ziarnie groźnych dla zdrowia ludzi i zwierząt mykotoskyn. 

A jak wygląda sytuacja na Waszych polach? Komentujcie poniżej.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (26)

  • ala 2018-07-19 15:37:29
    pszenżyto porasta pow.łęczycki woj.łódzkie
  • usługi rolnicze 2018-07-19 14:16:34
    Pszenica porasta w kłosie ...
    kuj-pom
  • ergo 2018-07-19 10:45:01
    świętokrzyskie tak samo pszenżyto porosło
  • Mazowszak 2018-07-19 10:23:03
    Płock podobnie 20%pszenzyta stojącego poroslo
  • waldek 2018-07-19 10:09:11
    Powiat ciechanowski pszenżyta porastają w kłosach ,kiełki nawet 1,5 cm jak w innych regionach kraju?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.10.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!