Samica skrzypionki składa jaja przez okres ok. 2-3 tygodni i jest to uzależnione od panujących warunków pogodowych. Im cieplej i większe jest nasłonecznienie tym zauważalna jest wzmożona aktywność szkodnika. Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych jedna samica złoży 200-300 jaj.

Samica składa jaja na górnej stronie blaszek liściowych wzdłuż nerwów. Jaja są owalne, w kolorze miodowożółtym, ułożone pojedynczo lub w łańcuszku – po kilka w rzędzie. Po ok. dwóch tygodniach wylęgają się z nich szkodliwe larwy, które uszkadzają liść wzdłuż nerwów wyjadając jego tkankę miękiszową.

Larwy skrzypionki są brunatno-żółte, nieco wodniste i poruszając się pozostawiają na liściu ślad śluzowatej wydzieliny. Ich ciało pokryte jest lepkim śluzem i kałem, które larwy wyrzucają na zewnątrz.

Próg ekonomicznej szkodliwości u zbóż ozimych: jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta to stwierdzenie 1 - 1, 5 larwy na jednym źdźble. W zbożach jarych: jęczmienia jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa, próg ekonomicznej szkodliwości wynosi 0,5-1 larwy na jednym źdźble.