Chowacz, zarówno brukiwaczek jak i czterozębny, występuje już na terenie całego kraju w uprawach rzepaku ozimego. Aktywne w południowej Polsce są też komunikaty pojawienia się suchej zgnilizny kapustnych. Do tego grona dołączył kolejny agrofag - słodyszek rzepakowy.

Słodyszek nalatuje na plantacje rzepaku, kiedy temperatura przekroczy 15°C. Największe szkody powodują chrząszcze żerujące na zwartych pąkach kwiatowych, niszczące je. Po rozwinięciu się kwiatów szkodnik wyjada tylko pylniki, najczęściej nie uszkadzając zalążni - łuszczyny normalnie się zawiązują. Samice składają jaja do wnętrza pąków, a wylęgłe larwy żywią się pyłkiem. Następnie larwa przepoczwarza się w glebie.

Przystępując do zabiegu zwalczania tego szkodnika, należy kierować się progiem ekonomicznej szkodliwości. Kiedy zostanie on przekroczony, wykonuje się zabiegi chemiczne zalecanymi środkami ochrony roślin. Progiem szkodliwości dla słodyszka w okresie zwartego kwiatostanu jest jeden chrząszcz na jednej roślinie. W fazie luźnego kwiatostanu to z kolei od 3 do 5 chrząszczy na roślinie.