PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Słodyszka więcej niż chowaczy

Słodyszka więcej niż chowaczy Słodyszek rzepakowy w plantacji rzepaku. Fot. Katarzyna Szulc

W żółtych naczyniach odławiany jest słodyszek rzepakowy, często jest go więcej niż chowaczy. Podpowiadamy, jakie substancje czynne zastosować by zwalczyć szkodniki.



Ocieplenie w ciągu dnia do ok. 20°C sprawiło duże ożywienie wśród szkodników. Nie tylko chowacze są odławiane w żółtych naczyniach. Intensywnie nalatuje na plantacje rzepaku słodyszek rzepakowy, którego często jest więcej. Przypominamy, że dla prawidłowego monitoringu żółte naczynia powinny być ustawione na wysokości roślin - pąków rzepaku.

Wysoka liczebność szkodników jest powodowana przebiegiem łagodnej zimy i wiosny. Z uwagi na pogodę prawdopodobnie zbiegnie się w czasie zabieg przeciwko chowaczom i słodyszkowi rzepakowemu. Istotny będzie zatem dobór właściwego preparatu do zwalczania szkodników.

W momencie gdy nalot słodyszka rzepakowego jest intensywny i stwierdza się powyżej 10 osobników na roślinie w pierwszym zabiegu (BBCH 51-54) wykorzystuje się chloropyrifos. Słodyszek wykazuje wysoką wrażliwość na tę substancję, co oznacza że preparaty oparte o chloropyrifos skutecznie go zwalczają.

Chloropyrifos w rzepaku stosuje się (do 3 dni) przed jego kwitnieniem w fazie zwartego pąka, bowiem jest silnie toksyczny dla zapylaczy. Część etykiet insektycydów zawiera informację, że nie można go stosować w czasie kwitnienia chwastów, co obecnie obserwujemy na polach.

Skuteczne w walce ze szkodnikami będą także preparaty neonikotynoidowe, które stosuje się przy obserwacji 3-9 osobników na roślinie. Słodyszek rzepakowy odznacza się słabą odpornością na acetamipryd i średnią na tiachlopryd. Te substancje czynne niszczą także chowacze.

Także przy umiarkowanym ataku (3-9 osobników na roślinie) w temperaturach poniżej 20°C można zastosować pyretriody. Słodyszek jest słabo odporny na tau-fluwalinat, który także zwalcza chowacze.

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl  Zabierz głos w temacie: chowacze, słodyszek i...

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Jarek 2016-04-06 21:54:31
    Zamojszczyzna-słodyszek i chowacze w natarciu. 2-3 chowacze i około 10słodyszków na 1 roślinie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.254.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!