Sporysz to ciemnobrązowe, łukowato wygięte twory, powstałe z przekształconego ziarna. Osiągają długość od 1 do 4 cm, grubości około 3-4 mm. Wewnątrz są białe. Przetrwalniki występują na kłosach żyta, najczęściej porażenie dotyczy samosiewów i roślin występujących na skraju plantacji np. tuż przy miedzy. Sprawcą choroby jest grzyb buławinka czerwona, który poraża przede wszystkim żyto. Charakterystyczny dla choroby jest pojawiający się wyciek na kłosach podczas kwitnienia - jest to słodka, żółtawa ciecz nazywana także rosą miodową. Wabi ona wiele owadów.

Sporysz zawiera silnie trujące alkaloidy - ergotaminę, ergotoksynę, ergometrynę i inne. Substancje te stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt. W przeszłości ziarno ze sporyszem zmielone na mąkę było przyczyną zatruć na wielką skalę.

Część przetrwalników odpada z kłosów podczas zbiorów, reszta na nich pozostaje, zanieczyszczając ziarno. Zawartość sporyszu w życie paszowym nie może przekraczać 0,1 proc.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!