PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sprawdź zachwaszczenie ozimin

Ostatnie miesiące minionego roku były ciepłe. W takich warunkach pogodowych chwasty miały idealne warunki do rozwoju. Stąd nawet na plantacjach, na których wykonano opryski, nadal ich nie brakuje.



W zbożach ozimych występuje kilkadziesiąt gatunków chwastów. Nieustanna walka z nimi wynika m.in. z ich plenności (kilka do kilkudziesięciu tysięcy nasion z pojedynczej rośliny), dużej żywotności nasion (zdolność do kiełkowania po wielu latach spoczynku w glebie, nawet 40 w przypadku komosy czy szarłatu) i wreszcie ogromnej plastyczności środowiskowej.

Obecny sezon wegetacyjny jest tego doskonałym przykładem. Bardzo długa, ciepła jesień spowodowała, że plantacje ozimin mimo wcześniejszego odchwaszczania powtórnie zarosły niepożądaną roślinnością. To bardzo niedobrze. Dla roślin uprawnych wyróżnia się okresy tzw. krytyczne, w których chwasty powodują największe szkody. W zbożach ozimych przypadają one na okres jesiennej wegetacji i wczesną wiosnę. Później ze względu na zwarty łan oddziaływanie konkurencyjne chwastów jest znacznie mniejsze. Nowo wyrosłe chwasty przeważnie nie wymarzną, a przy pierwszych ociepleniach (gdy zboża jeszcze nie rozpoczynają wegetacji) szybko się rozwiną, "objadając" oziminy. Jeśli więc tylko warunki pogodowe pozwalają, ze zwalczaniem chwastów nie powinno się niepotrzebnie zwlekać do wiosny.

Z racji panujących warunków dobór środka chwastobójczego musi uwzględniać minimalną temperaturę stosowania zawartej w nim substancji czynnej. Jeśli orientujemy się, że przez kilka godzin w ciągu doby nie będzie się ona utrzymywała, to z danego środka trzeba zrezygnować. Zabieg będzie nie tylko mało skuteczny w stosunku do chwastów, ale może też spowodować uszkodzenie ozimin. Jeżeli temperatura oscyluje w okolicach minimalnej wartości umożliwiającej prawidłowe działanie herbicydu, jego dawkę należy podnieść do maksimum, a sam oprysk wykonać na rośliny suche.

Często stosuje się mieszaniny herbicydów (zbiornikowe bądź fabryczne), których temperatury działania są zupełnie inne. Generalnie mieszanina jest skuteczna, jeśli zostanie zastosowana w temperaturze komponentu, który zaczyna działać w niższej temperaturze.

Panujące w połowie grudnia warunki atmosferyczne pozwalały jeszcze na wykonanie odchwaszczania. Jeśli styczeń będzie miał podobny przebieg, jak to miało miejsce w kilku ostatnich latach, to z wykonaniem oprysku nie powinno być problemu. Należy jednak wcześniej zlustrować pole pod kątem występowania dominujących gatunków chwastów. Można spodziewać się wystąpienia przede wszystkim: miotły zbożowej, fiołka polnego, maku polnego, przytulii czepnej i chabra bławatka. Na zakończenie przypominamy, że przed zabiegiem trzeba zmierzyć temperaturę, ale nie odczytywać jej z termometru umieszczonego na budynku gospodarskim lub mieszkalnym. Nie należy korzystać również z komunikatu radiowego lub telewizyjnego. Temperaturę powinno się mierzyć bezpośrednio w miejscu zabiegu.

CHARAKTERYSTYKA NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCYCH CHWASTÓW W OZIMINACH:

Miotła zbożowa

Chwast jednoliścienny, jednoroczny, który występuje na terenie całego kraju, głównie na glebach lekkich, piaszczystych, mało wilgotnych, lekko kwaśnych. Może osiągać do 1,5 m wysokości. Wschody występują jesienią, ale również i wiosną. Silniejsze rośliny pojawiają się jednak ze wschodów jesiennych. Ziarniaki mogą kiełkować z głębokości 1 cm w temperaturze 3-5°C nawet przez 4 lata.

Pozostawianie miotły do wiosny w warunkach łagodnej zimy spowoduje, że nasilenie jej występowania będzie bardzo wysokie, a rośliny (stare fizjologicznie) staną się odporniejsze na herbicydy. Masowe występowanie tego gatunku, np. w pszenicy, może spowodować spadek plonu nawet o połowę.

Fiołek polny

Chwast jednoroczny jary, ale również zimujący. Nie ma zbyt dużych wymagań w stosunku do gleby, rośnie praktycznie wszędzie. Preferuje gleby ubogie w wapń. Może osiągać wysokość do 50 cm. Ma tendencję do masowego występowania, przez co staje się bardzo groźny dla wszystkich gatunków zbóż w początkowych fazach rozwojowych. Zabiegi zwalczające ten chwast najlepiej wykonywać powschodowo.

Mak polny

Gatunek jednoroczny jary, który często zimuje. Masowo występuje na polach po zabiegach uprawowych, w których nastąpiło odwrócenie wierzchniej warstwy gleby. Preferuje gleby ciężkie, próchniczne, o małej zawartości potasu, ale bogate w wapń. Nasiona bardzo długo zachowują zdolność kiełkowania. Rośliny osiągają wysokość do 100 cm.

Przytulia czepna

Roślina jednoroczna jara i zimująca, bardzo agresywna, silnie ograniczająca wysokość i jakość plonu ziarna zbóż. Preferuje stanowiska wilgotne i żyzne. Jej nasiona w glebie zachowują zdolność kiełkowania nawet przez 8 lat. Wysokość roślin do 150 cm. Najlepszy efekt jej zwalczania uzyskuje się, gdy zabieg herbicydowy zostanie wykonany do momentu osiągnięcia przez nią fazy drugiego okółka.

Chaber bławatek

Roślina jednoroczna jara, lecz także zimująca, która kiełkuje częściej jesienią niż wiosną. Jest chwastem szczególnie uciążliwym dla pszenicy ozimej. Rośnie na wszystkich typach gleb, zarówno ubogich piaszczystych, jak i ciężkich, żyznych. Osiąga wysokość do 80 cm. Nasiona zachowują żywotność do 10 lat.

 

Artykuł pochodzi z numeru 1/2016 miesięcznika Farmer

Zamów prenumeratę

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.247.119
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!