Nowy preparat bakteryjny zawiera bakterie należące do grupy regulujących wzrost roślin (PGPB- Plant Growth Promoting Bacteria). Mikroorganizmy te we wczesnych fazach rozwoju roślin (kiełkowanie), produkują szereg metabolitów, wpływających na indukcję syntezy hormonów roślin np. auksyn giberelin. Mają także zdolność do wytwarzania sideroforów- naturalnych związków chelatujących metale tj. miedź, żelazo. Zdaniem producenta zaprawy, bakterie zawarte w preparacie przekształcają substancje mineralne w proste substancje organiczne, np. aminokwasy, które mogą być wchłonięte przez rośliny i stać się składnikiem budulcowym nowych tkanek.

Pokrycie nasion tą zaprawą wpływa na lepsze i bardziej wyrównanie wschody, a same rośliny odznaczają się silniejszym wigorem i mają lepiej wykształcony system korzeniowy (w przyszłości są bardziej odporne na susze i lepiej wykorzystują składniki pokarmowe).

Preparat można wykorzystać przy zaprawianiu zbóż i kukurydzy w dawce 1 kg/1 tonę ziarna oraz rzepaku 0,5 kg/1 tonę nasion. Wystarczy potrzebną ilość preparatu rozpuścić w niewielkiej ilości wody (ok. 0,5l) poprzez energiczne potrząsanie i otrzymany roztwór dodać do zaprawy. Następnie wymieszać i zaprawić jak zwykle.

Podobał się artykuł? Podziel się!