Ciepła pogoda sprzyja szkodnikom. W naszych uprawach notuje się ich coraz więcej, zarówno ilościowo jak i pod względem gatunkowym. Wyrządzają coraz więcej szkód o znaczeniu gospodarczym. Ochrona przed szkodnikami staje się coraz trudniejsza i wymaga od rolnika sukcesywnych lustracji upraw.

W ostatnich latach nabierają znaczenia szkodniki, które świetnie rozwijają się w warunkach wyższych temperatur, wręcz upałów, a nawet suszy. Mowa tu o przędziorkach, które dotychczas wyrządzały poważne szkody w uprawach sadowniczych czy ogrodniczych.

Niepokojące jest, że od kilku lat notuje się ich bardzo dużą presją w takich uprawach jak: burak cukrowy, kukurydza, ziemniak, a nawet w rzepak – wymieniał podczas konferencji prof. Mrówczyński. To są sygnały mówiące nam o tym, że wkrótce szkodnik ten prawdopodobnie będzie musiał zostać uwzględniony w opracowywanych strategiach ochrony roślin rolniczych. Niestety póki co nie ma żadnych zarejestrowanych preparatów, które można by było w tych grupach upraw stosować.

Kolejnymi szkodnikami dobrze rozwijającym się w wyższych temperaturach są wciornastki. Znaczenia gospodarczego nabierają w zbożach kłosowych, kukurydzy czy ziemniakach. Również mszyce lubią ciepło, jednak potrzebują do swojego rozwoju także sporej ilości wilgoci. Ich masowemu rozprzestrzenianiu sprzyjają natomiast, coraz mocniej wiejące wiatry.

Ciepło lubi także omacnica prosowianka – najgroźniejszy szkodnik kukurydzy. Szkodnik ten prze na północ. W Polsce obserwujemy zazwyczaj jedno pokolenie omacnicy. Są jednak sygnały, że w pewnych warunkach zaczyna on tworzyć o 0,5 pokolenia więcej. Obecnie coraz częściej okresowo pojawia się nieliczna druga generacja szkodnika. Wtedy przepoczwarczenie letnie następuje w miejscu żerowania.

Podobnie jest ze stonką ziemniaczaną, która ostatnio także wytwarza więcej pokoleń. W związku z tym owad ten dłużej uszkadza uprawy ziemniaków i wymaga często kilku zabiegów insektycydowych.

Nabierają także znaczenia nowe szkodniki pochodzące z Basenu Morza Śródziemnego. Przykładem jest już nie kwarantannowa zachodnia stonka kukurydziana, która póki co występuje na razie tylko na południu Polski. Trzeba mieć jednak świadomość, że jej ekspansja będzie postępować i wkrótce obejmie całą Polskę.