Od ponad 10 lat Instytut Ochrony Roślin - część Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS), prowadzi badania nad selekcją, identyfikacją i opatentowaniem induktorów odporności roślin uzyskanych z patogenów grzybowych. Jedna z tych technologii opiera się na wykorzystaniu białka uzyskanego z grzyba Alternaria tenuissima określonego nazwą PeaT1. W czerwcu 2014 roku zarejestrowano pierwszy biologiczny środek ochrony zawierający białko PeaT1, który w pierwszym roku sprzedaży (nazwa handlowa Atailing) przyniósł dochód przekraczający 10 milionów dolarów.

- Rejestracja preparatu Atailing obejmuje zwalczanie chorób wirusowych w uprawach warzywniczych i tytoniu. Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich – podaje Arysta.

Innym białkiem do którego Arysta LifeScience wynegocjowała prawa licencyjne jest białko Hrip1. które podobnie jak PeaT1 uzyskano z tego samego patogenu (Alternaria tenuissima) i które również wykazuje potencjał w ochronie roślin przed patogenami.

- Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw - mówi Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktową Arysta.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!