Skrzyp polny najczęściej spotykany jest na glebach o niskiej kulturze, zwłaszcza na stanowiskach podmokłych i zakwaszonych. Nie mniej doskonale daje sobie radę nawet po zwapnowaniu gleb. Rozmnaża się przez zarodniki i za pomocą bulwek kłączowych, występujących na podziemnych, piętrowo rozmieszczonych kłączach rosnących do głębokości nawet 2 m.

Ostrożeń polny występuje na różnych typach gleb. Nasiona mogą kiełkować nawet po 20 latach zalegania w glebie. Jego obecność na polu wskazuje na występowanie w roztworze glebowym ruchomego glinu (niskie pH). Wytrzymuje wysokie temperatury 35–40oC, co ma związek z bardzo głębokim i silnie rozbudowanym systemem korzeniowym. Korzeń palowy dochodzi do 6 m. Zima nie przerywa rozwoju ostrożenia. Poniżej poziomu zamarzania gleby, rozwijają się pąki dające początek licznym pędom wyrastającym od wczesnej wiosny.

Perz występuje na wszystkich rodzajach gleb, z wyjątkiem suchych i piaszczystych. Należy on do gatunków bardzo żarłocznych. Przy masowym występowaniu odbiera roślinom uprawnym do 100 kg azotu, 30 kg fosforu i 70 kg potasu z hektara pola. Lepiej od roślin uprawnych znosi susze, ponieważ jego system korzeniowy dochodzi do 2 m i więcej. Nasiona w glebie zachowują żywotność do 10 lat.

Więcej czytaj w FARMER 14/2009 

Zamów FARMERA