Do wykopywania cebuli przystępujemy, gdy ponad 80 proc. roślin na plantacji posiada załamany szczypior. Zanim jednak przystąpimy do suszenia należy tu przypomnieć, że w tym roku cebula była narażona na porażenie fuzaryjną zgnilizną. Choroba grzybowa występuje w glebie i poraża piętki oraz korzenie cebuli. Podczas przechowywania bardzo często dochodzi do jej gnicia.

Po wykopaniu warto zwrócić uwagę na korzenie cebuli i przeprowadzić jej selekcję na: zdrową nadającą się do przechowywania i porażoną - z przeznaczeniem do bezpośredniej sprzedaży. Choroba jest groźna w przypadku przechowywania, gdzie znajduje dogodne warunki do rozwoju i poraża zdrowe cebule.

Typowym objawem występowania zgnilizny jest różowienie korzeni. Należy również zwrócić uwagę na warunki przechowywania. Zaleca się, aby cebule składować w temperaturze 0°C przy wilgotności na poziomie 65-70 proc.