PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ zapraw na kiełkowanie

Wpływ zapraw na kiełkowanie Już od momentu siewu zboża ozime muszą być chronione przed patogenami. W tym celu należy nasiona przed siewem zaprawiać jednym z zarejestrowanych do tego środków grzybobójczych

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 28-09-2018 10:39

Tagi:

Zaprawy zabezpieczają zasiewy zbóż ozimych przed groźnymi patogenami oraz szkodnikami. Nie są jednak obojętne dla wigoru nasion, warunkującego zdolność do kiełkowania, wschodów i wzrostu roślin.



Już od momentu siewu zboża ozime muszą być chronione przed patogenami. W tym celu należy nasiona przed siewem zaprawiać jednym z zarejestrowanych do tego środków grzybobójczych. Jeszcze skuteczniejszym sposobem zabezpieczenia zasiewów jest korzystanie z zapraw fungicydowo-insektycydowych. Zapewniają one roślinom ochronę zarówno przed chorobami, jak i szkodnikami - m.in. mszycami, w początkowym okresie ich jesiennego wzrostu. Ich zużycie będzie prawdopodobnie sukcesywnie rosło z uwagi na coraz większe zagrożenie wschodzących ozimin ze strony tych owadów. Późnym latem szkodniki te masowo występują w kukurydzy, po zbiorze której przenoszą się na zboża ozime i często pozostają tam aktywne nawet do grudnia (ciepłe, długie jesienie).

Zaprawianie jest najtańszym i przez to chętnie stosowanym zabiegiem ochrony w początkowym okresie wzrostu roślin. W praktyce najczęściej wykorzystywane są zaprawy chemiczne, choć rolnictwo ekologiczne kieruje swoją uwagę na preparaty biologiczne. Bezsprzecznie zaprawy mają zabezpieczać uprawy przed groźnymi chorobami (tylko w ten sposób można uchronić zboża przed głowniami czy śnieciami), ale jaki jest ich wpływ na kiełkowanie ziarna zbóż?

Zależność tę badał zespół naukowców: dr hab. Katarzyna Panasiewicz, prof. dr hab. Wiesław Koziara, prof. dr hab. Hanna Sulewska i prof. dr hab. Witold Skrzypczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wyniki zostały opublikowane w kwartalniku "Postępy w Ochronie Roślin" nr 47 zeszyt 2. Ocenie poddano materiał siewny następujących gatunków zbóż ozimych: żyta, pszenicy, pszenżyta i jęczmienia. W doświadczeniu wykorzystano zaprawy chemiczne: Baytan Universal 094 FS i Vitavax 200 FS oraz biologiczne: Bioczos BR, Biochikol 020 PC. Uwzględniono również dwie kontrole, tj. ziarno bez zaprawiania oraz ziarno moczone w wodzie przez 2 godziny, a następnie suszone w warunkach naturalnych. Jakość materiału siewnego wyrażono zdolnością kiełkowania oraz wigorem. Oznaczenie wigoru ziarna polegało na przeprowadzeniu dwóch testów, w których oznaczano następujące parametry, ilość i długość wyrosłych siewek oraz szybkość ich wzrostu wyrażoną w gramach suchej masy.

ZDOLNOŚĆ KIEŁKOWANIA

Naukowcy stwierdzili, że stosowanie zapraw istotnie modyfikowało zdolność kiełkowania ziaren wszystkich gatunków zbóż. Niemniej poza ziarniakami żyta zaprawionymi zaprawą Vitavax 200 FS nasiona pozostałych zbóż ozimych spełniały wymóg minimalnej zdolności kiełkowania warunkującej sklasyfikowanie ich jako materiału siewnego, co potwierdza zasadność stosowania tego typu preparatów grzybobójczych.

Analizując bardziej szczegółowo oddziaływanie preparatów, autorzy wskazali na obniżenie zdolności kiełkowania u pszenicy ozimej pod wpływem preparatu Vitavax 200 FS. Z kolei zastosowanie zaprawy Baytan Universal 094 FS przyczyniło się do wzrostu wartości tej cechy w przypadku żyta. Spośród porównywanych zapraw biologicznych istotne obniżenie zdolności kiełkowania powodował preparat Bioczos BR u pszenżyta ozimego i żyta.

DŁUGOŚĆ SIEWKI I SZYBKOŚĆ JEJ WZROSTU

Zastosowane zaprawy wpływały także na wigor wszystkich ocenianych gatunków. Preparat Vitavax 200 FS zwiększał długość siewki pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta. Z kolei zaprawa Baytan Universal 094 FS przyczyniała się do zmniejszenia tempa wzrostu siewek u wszystkich badanych zbóż. Natomiast moczenie ziarniaków w preparacie Bioczos BR powodowało zmniejszenie długości siewki u jęczmienia ozimego, a wzrost u pszenicy ozimej oraz żyta. Podobnym wpływem na ziarniaki wymienionych wyżej gatunków charakteryzowała się biologiczna zaprawa Biochikol 020 PC. Jednocześnie pobudzanie ziarniaków poprzez ich moczenie w wodzie, prawie u wszystkich ocenianych gatunków - poza żytem, wpływało na przyspieszenie tempa wzrostu siewek.

U wszystkich badanych gatunków parametry testu szybkości wzrostu siewki zmniejszały się pod wpływem zaprawy Baytan Universal 094 FS. Natomiast zaprawa Vitavax 200 FS przyczyniła się do wzrostu suchej masy siewki. Z kolei zastosowanie preparatu Bioczos BR zwiększało suchą masę siewek jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej oraz pszenżyta ozimego, a zmniejszało - u żyta. Zastosowanie Biochikolu 020 PC spowodowało wzrost wartości omawianej cechy u pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, a zmniejszenie u jęczmienia ozimego, żyta. Moczenie ziarniaków w wodzie korzystnie wpływało na wigor oznaczany za pomocą testu szybkości wzrostu siewki u jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej i żyta.

 

Artykuł ukazał się w sierpniowym numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • nat 2018-10-01 17:27:50
    Przydaloby się troche wiecej info o badaniu no ale nie da się klocic z tym ze zawsze lepiej zaprawiac ziarno. juz nawet niechodzi o to czy baytan jest dostępny czy nie bo zapraw na rynku jest dużo i też widać że cały czas zmienia się coś na lepsze. u siebie w tym roku zaprawiałem maxim power która ponoć ma dobrze działać na zakorzenienie ziarna. jak zadziała? się okaże
  • Krasnal 2018-09-29 14:40:00
    Po pierwsze skąd mieli baytan universal? Zaprawa jest wycofana.
    Po drugie testują tylko 2 normalne zaprawy.
    Po trzecie zgadzam się z przedmówcą o badaniu pisanym na kolanie.
  • Studenciak 2018-09-29 01:01:38
    Co to za bełkot, na kolanie 30 min przed zajęciami napisał bym lepszy opis doświadczenia i wyciągnął porządne wnioski. Proponuję cofnąć się do szkoły.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!