PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wybór dobrej odmiany kiszonkowej podstawą sukcesu w produkcji mleka

Wybór dobrej odmiany kiszonkowej podstawą sukcesu w produkcji mleka

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Syngenta

Dodano: 29-03-2013 13:33

Wybór dobrej odmiany kiszonkowej, spośród dostępnych na rynku, może stanowić duży problem dla producentów mleka. Wiele firm poleca swoje mieszańce kukurydzy, używając rożnych argumentów. Jednak podstawą w prawidłowym żywieniu krów mlecznych jest wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy na kiszonkę oraz jej prawidłowy zbiór i przygotowanie.

- Odpowiedni dobór wczesności odmian

W polskich warunkach klimatycznych, prawidłowe FAO powinno zawierać się pomiędzy 220 a 260. Na północy nie powinno przekraczać 240/250. Odmiany późne wykorzystywane na kiszonkę, mogą nie uzyskać prawidłowej zawartości suchej masy w roślinie, i w efekcie końcowym nie zakiszają się dobrze. Taka kiszonka ma niską, jakość i wartość energetyczną.

- Plonowanie odmian

Plonowania odmian kiszonkowych określa się głównie przez plon suchej masy. W warunkach polskich, średni plon suchej masy to około 200 dt z ha.

- Wybór odmiany flint czy dent

Z uwagi na wykorzystanie tych odmian w żywieniu bydła mlecznego, podstawową różnicę między odmianami stanowi skrobia. Flinty zawierają skrobię szklistą, która jest nazywana skrobią chronioną i wchłaniana jest jelitowo, dzięki czemu nie zakwasza żwacza. Przez to przyczynia się do lepszego stanu zdrowia bydła, ograniczając uciążliwą chorobę, jaką jest kwasica. Dzięki temu, efektywność żywieniowa skrobi szklistej jest dużo wyższa niż skrobi mączystej, ponieważ szklista nie ulega rozkładowi przez mikroorganizmy żwacza. W wyniku takiego procesu trawienia pozostaje więcej energii dla bydła.

Dent-y zawierają skrobię mączystą, która zakwasza żwacz, co przyczynia się do nasilenia uciążliwej i powodującej duże straty ekonomiczne kwasicy. Choroba ta jest znana przez hodowców posiadających wysokowydajne bydło rasy HF, a odpowiedni dobór odmian kukurydzy na kiszonkę może ograniczyć straty finansowe, jakie niesie ze sobą występowanie tej choroby.

- Odmiany wysoko energetyczne

Energia w dobrej kiszonce pochodzi ze skrobi oraz włókna strawnego.

Energia w żywieniu bydła mlecznego to podstawa wysokich wydajności mlecznych (parametr VEM) oraz zdrowotności stada. Odmiany dobre na kiszonkę powinny zawierać powyżej 300g skrobi w 1 kg suchej masie. Błędem jest zbyt wczesny zbiór kukurydzy na kiszonkę z niską suchą masą, gdyż:

  • Prowadzi do strat substancji odżywczych z pryzmy w postaci wycieków,
  • Kiszonka taka jest mniej chętnie pobierana przez zwierzęta,
  • Strata energii ogranicza wydajność mleczną bydła.
Strawność stanowi drugi filar odmian wysoko energetycznych, określa ilość masy niezlignifikowanej i niezdrewniałej, strawnej dla zwierząt.

Nowoczesne odmiany kukurydzy Syngenta charakteryzują się niską zawartością lignin i drewna w roślinach, co podnosi ich strawność, a w konsekwencji energetyczność paszy, jaką jest kiszonka z kukurydzy.

Syngenta wprowadza kilka nowych odmian na sezon 2013 z katalogu EU: SY Consistent, NK Famous, SY Unitop i Winn

NK Famous - Godna uwagi. FAO 230-240

Mieszaniec pojedynczy o bardzo szerokim zastosowaniu na ziarno i kiszonkę. Odmiana zarejestrowana w 2010 (Francja, Niemcy). Z uwagi na podwójne zastosowanie mówimy o FAO na ziarno 240 i kiszonkę 230.

Kolby od średnich do dużych typu fix i ziarnie typu flint/dent, 14-16 rzędów i 26-28 ziaren w rzędzie osadzone na średniej wysokości 101 cm. Odmiana o bardzo dużej adaptacji do warunków glebowych- wszystkie kompleksy glebowe (wysokie plony - nawet do 15 ton (14%) osiągane na lepszych stanowiskach).

Odmiana o bardzo dobrej tolerancji na rdze i fuzariozy kolb. Rośliny o bardzo dobrym wigorze wiosennym osiągają średnią wysokość 260 cm.

W przemyśle paszowym, ze względu na swoje walory, wykorzystywana w żywieniu zwierząt monogastrycznych; bardzo atrakcyjna dla przemysłu młynarskiego (dry-milling). Parametry kiszonkowe to wysoka stawność włókna i wysoka zawartość suchej masy. Odmiana ta zaliczana jest do grupy mieszańców stay young, czyli odmian niezamierających. Dlatego wysoką strawność uzyskuje się z liści, ale również łodyg.

SY Consistent - podwójna super wydajność. FAO 240-250

Mieszaniec pojedynczy zarejestrowany w 2011 (Niemcy, Austria i Słowenia).

Wykorzystanie zarówno na ziarno jak i na energetyczną kiszonkę.

Kolba typu flex o ziarnie typu flint (skrobia szklista). Ilość rzędów w kolbie 12-14 i ziaren w rzędzie 28-30.

Cechą dominującą odmiany jest bardzo mocny stay green przy jednoczesnym dobrym dosychaniu kolby. Odmiana pasująca szczególnie na tereny centralnej i północno-wschodniej polski, o dobrym wczesnym wigorze. W roku 2012 odmiana plonowała powyżej 12 ton (14%) i średniej wilgotności 25%.

W badania rozpoznawczych COBORU na kiszonkę w 2012: 102% wzorca suchej masy i 105% wzorca koncentracji energii.

SY UNITOP - Przełom w wydajności średniowczesnych. FAO 240

Mieszaniec trójliniowy, nowość z rynku Niemieckiego 2012. Wyjątkowa odmiana kiszonkowa o najwyższych parametrach żywieniowych wśród odmian średniowczesnych. Kolba typu fix, ziarno typu flint. Ilość rzędów 12-14; 28-30 ziaren w rzędzie, średnie osadzenie kolb na wysokości 123 cm.

Odmiana do stosowania w żywieniu krów wysoko wydajnych - (skrobia 535g/kg s.m.; VEM 1131, strawność 85%, włókno 78g/kg s.m., NDF 203g/kg s.m.) - przełomowe parametry.

Odmiana mało wrażliwa na występowanie suszy, z bardzo mocną cechą stay-green, dobrze plonująca nawet na słabszych glebach. Wybitnie tolerancyjna na fuzarium i głownie guzowatą; bardzo tolerancyjna na omacnicę prosowiankę.

Mieszaniec o bardzo dobrym wigorze wiosennym i okazałych, bujnych roślinach (średnia wysokość 275 cm.). Polecana i dopasowana na wszystkie regiony Polski.

Winn - Smak zwycięstwa. FAO 230-240

Mieszaniec pojedynczy polecany na kiszonkę, CCM oraz biogaz.

Kolba typu flex o ziarnie typu flint (bardzo wysoka zawartość skrobi szklistej). Ilość rzędów 14-16 i ziaren w rzędzie 30-32. Rośliny średnio wysokie.

Typowa odmiana do wykorzystania na kiszonkę w żywieniu krów wysoko wydajnych. Dobry stay green i wczesny wzrost początkowy (wigor). Polecana szczególnie na tereny centralnej i północno-wschodniej polski. Mocno reaguje zwiększeniem plonów przy lepszym nawożeniu. Odmiana wyjątkowa pod względem niskiej podatności na fuzarium, głownie guzowatą. Mało zasiedlana przez omacnicę prosowiankę.

Wysokie plonowanie, atrakcyjne rośliny i proporcjonalne duże kolby czynią tą odmianę wartą polecenie dla hodowców bydła mlecznego.

Marcin Żabowski, Sygenta

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Rolnik 2013-04-02 18:38:37
    @arszczecin ja pisałem o plonie świeżej masy (zielonej), jeżeli chodzi o kiszonkę to musisz odjąć jakieś od 20-30% i wychodzi plon kiszonki. Przy dobrej zasobności w składniki ale na średniej glebie i przy dobrych warunkach pogodowych spokojnie jest do wyrobienia 50t kiszonki z hektara.
  • janek 2013-04-02 12:39:06
    100 kg polifiski i 300kg mocznika i kilka lat pociagniemy
  • arszczecin 2013-04-02 12:34:11
    @ndrzej, wszystko co masz, i zdaloby się jeszcze :)
    @ rolnik, dobra kiszonka ma 33% s.m. , jeśli zakiszanie zabiera 15-20% ( zależy kto liczy,jeśli kiła lowiecka to nawet 40% ) to plon zielonki powinien być jeszcze plus 15-20 %.
    nie wiem jak u was, ale u nas na dzikim zachodzie dobry plon to wszystko powyżej 500q/ ha.
  • @ndrzej 2013-04-02 12:25:01
    to na te 60 t kiszonki przy średniej zasobności i 3-4 klasie ile trzeba dać NPK ?
  • Rolnik 2013-04-02 12:11:39
    Plon świeżej masy wynosi gdzieś w okolicach 600dt z ha gdzie sucha masa jest w granicach 33%
  • arszczecin 2013-04-02 11:27:23
    kto odpowie na pyt
    "Plonowania odmian kiszonkowych określa się głównie przez plon suchej masy. W warunkach polskich, średni plon suchej masy to około 200 dt z ha."
    ile wynosi śr plon?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 5.9.138.189
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!