Jak informuje w rozmowie z farmer.pl dr Horoszkiewicz-Janka, zaprawa powinna ochronić zboża przed takimi sprawcami chorób jak: zgorzele siewek, głownie pylące, głownia zwarta jęczmienia, śnieć cuchnąca, śnieć gładka, pasiastość liści jęczmienia. Niektóre ograniczają występowanie chorób w początkowych fazach rozwojowych zbóż takich jak: plamistość siatkowa jęczmienia, mączniak prawdziwy, septorioza paskowana liści, rdza brunatna oraz rynchosporioza.

- Do siewu warto polecić odmiany, dla których odporność na porażenie przez kilku sprawców wynosi co najmniej 8º. Odmiany o takiej wysokiej odporności chronimy, zaprawiając ziarno bez konieczności stosowania najlepszych zapraw. W jęczmieniu jarym przykładami takich odmian są Xanadu i Żeglarz. W pszenicy jarej przykładem odmiany o wysokiej odporności jest odmiana Tybalt - podkreśla specjalistka.