Objawy porażenia wirusem żółtej karłowatości liści jęczmienia - BYDV są specyficzne dla danego gatunku roślin. Na zbożach ozimych można je zaobserwować dopiero wiosną następnego roku. Przede wszystkim są to wydłużone przebarwienia liści biegnące od wierzchołka liści: pszenica – czerwone, jęczmień – pomarańczowe, żyto i pszenżyto – żółte.

Porażone rośliny cechuje charakterystyczny krzaczasty pokrój, zahamowany wzrost i redukcja źdźbeł kłosowych. Czasami trudność sprawia rozróżnienie objawów zawirusowania od objawów ukazujących kondycję fizjologiczną roślin spowodowaną np.: suszą bądź nieodpowiednim nawożeniem.

Wirusy są przenoszone przez mszyce przez cały okres występowania na zbożach, jednak najgroźniejsze są infekcje jesienne, ze względu na długi okres infekcji pozwalający na wzrost koncentracji wirusów w roślinach. By uchronić zasiewy od infekcji wirusowej do siewu należy stosować zaprawione ziarno.

Najlepiej wykorzystać zaprawę zawierającą dwie substancje czynne: grzybobójczą i o działaniu insektycydowym, np. Astep 225 FS, Nuprid Max 222 FS, które są w formie płynnego koncentratu o działaniu układowym.

Obie zaprawy przeznaczone są do zaprawiania ziarna siewnego pszenicy ozimej. Zaprawą Astep 225 FS zaprawiać można także ziarno jęczmienia ozimego w dawce (dla pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego) 200 ml środka z dodatkiem 500 ml wody na 100 kg ziarna siewnego. Zalecana dawka Nuprid Max 222 FS wynosi: 250 ml środka z dodatkiem 150 ml wody na 100 kg ziarna.