PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwalczanie mszyc i skrzypionek

Autor: Przemysław Stażyński

Dodano: 04-05-2018 11:15

Tagi:

Okres krzewienia zbóż i wiosennego wzrostu to także czas aktywności szkodników, w tym mszyc i skrzypionek. W przypadku ich licznego pojawu i braku właściwej ochrony plantacji straty plonu mogą być znaczące.



Na uprawach zbóż żeruje wiele gatunków mszyc, ale największe znaczenie mają trzy: czeremchowo-zbożowa, zbożowa i różano-trawowa. Te gatunki są ważne gospodarczo z prostego powodu - corocznie i najliczniej pojawiają się na terenie całego kraju. Aktualne warunki pogodowe (temperatury na początku kwietnia ok. 20 st. C) pozwalają prognozować przyspieszenie rozwoju mszyc, a co za tym idzie - ich wcześniejszy pojaw na p lantacjach zbóż ozimych.

NAJUCIĄŻLIWSZE GATUNKI MSZYC

Mszyce to owady niezwykle płodne, potrafiące przez cały okres wegetacji zbóż rozwinąć kilkanaście pokoleń, a sprzyja im bezdeszczowa pogoda i umiarkowane temperatury. Szkodliwe są zarówno osobniki dorosłe, jak i wszystkie stadia larwalne. Największe szkody powodują w fazie wypełniania ziarna. Żerując na miękkich ziarniakach, obniżają ich masę i energię kiełkowania. Dodatkowo uszkodzone przez kłujki mszyc tkanki sprzyjają wtórnemu porażeniu roślin przez sprawców chorób, np. septoriozy plew i fuzariozy kłosów. Szacuje się, że straty wynikające z bezpośredniego żerowania mszyc mogą sięgać do 20 kg/ha w przeliczeniu na jedną mszycę na źdźbło.

SKRZYPIĄCY PROBLEM

Początek maja (choć w tym roku prawdopodobnie wcześniej) to czas, kiedy na plantacjach zwykle pojawiają się skrzypionki - zbożowa, liczniejsza w środkowej i północnej części kraju, oraz błękitek - liczniejsza w rejonach południowo-wschodnich. Początkowo szkody powodowane przez dorosłe chrząszcze nie są znaczne. Samice mogą złożyć w sprzyjających warunkach (ciepło i sucho) do 300 jaj w okresie 5-7 tygodni. Na początku czerwca pojawiają się młode larwy, które od razu rozpoczynają żerowanie na liściach. Szkodliwe są zarówno larwy, jak i chrząszcze skrzypionek, ale to larwy są o wiele bardziej żarłoczne i to ich dotyczy próg szkodliwości. Wyjadają one miękisz wzdłuż nerwów liści aż po dolną skórkę, tworząc charakterystyczne, wydłużone okienka. Uszkodzone tkanki oraz pozostawiony przez larwy śluz i odchody to potencjalne miejsca porażeń przez sprawców chorób, co może potęgować straty plonu. Szacuje się, że jedna larwa skrzypionki potrafi zniszczyć do 10 proc. liścia flagowego, co przekłada się na spadek plonu o 10 proc. na skutek obniżenia zdolności fotosyntezy i w efekcie stopnia wypełnienia kłosów.

O tym, jak zwalczać skrzypionki piszemy w dalszej części artykułu, który ukazał się w najnowszym majowym numerze miesięcznika "Farmera"  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.151.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!