Choroba ta powodowana jest przez grzyba Botrytis cinerea. To  polifag, który rozwija się wielu gatunkach roślin jedno i dwuliściennych. W rzepaku straty wywołane jego wystąpieniu mogą dochodzić do 30 proc, szczególnie w latach wilgotnych.

Optymalne warunki do rozwoju choroby to temperatura ok. 10 – 18 st. C oraz wysoka wilgotność powietrza. Porażenie grzybem, nasila się gdy tkanki wielu roślin mają ślad uszkodzeń i wówczas choroba może wystąpić epidemicznie. Chorobie sprzyja wcześniej uszkodzenie przez wiatr, mróz maszyny, zwierzęta herbicydy czy szkodniki.

Źródłem choroby są porażone resztki pożniwne roślin.

Objawy choroby pokazują się na liściach, łodygach i łuszczynach w postaci rozległych sinozielonych, wodnistych  plam o nieregularnym kształcie, na powierzchni których widoczne są grzybnia z trzonkami i zarodnikami konidialnymi grzyba. Najgroźniejsze jest zakażenie kwiatów, ponieważ powoduje ich zamieranie.

Przykładowe fungicydy do zwalczania szarej pleśni:

·         Agristar 250 SC (azoksystrobina) w dawce 1 l/ha.

·         Emot (substancje czynne metkonazol i boskalid) w dawce 0,67 - 1 l/ha.

·         Atak 450 EC (prochloraz) w dawce 1l/ha.

·         Amistar 250 SC (azoksystrobina) w dawce 1l/ha.

·         Amistar Xtra 280 SC (azoksystrobina i cyprokonazol)w dawce 0,8 – 1 l/ha.

·         Primasol (metkonazol  i  boskalid) w dawce 0,67 - 1 l/ha.

Podobał się artykuł? Podziel się!