PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwalczanie zarazy ziemniaka

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 10-06-2017 07:16

Tagi:

Zaraza ziemniaka potrafi zniszczyć 70 proc. plonu. Nowe rasy patogenu są coraz bardziej agresywne. Chcąc utrzymać plantację do zbioru, trzeba nawet kilkanaście razy wykonać oprysk preparatami grzybobójczymi.



Pojawienie się zarazy ziemniaka, której sprawcą jest grzyb Phytophthora infestans, zależy przede wszystkim od warunków klimatyczno-glebowych. Wysoka wilgotność powietrza - ok. 90 proc. - i temperatura 12-15°C sprzyjają pierwszym infekcjom. Najwcześniej choroba pojawia się w województwie dolnośląskim, gdzie najszybciej rozpoczyna się wegetacja, oraz łódzkim - tu z kolei najwięcej uprawia się odmian wczesnych. Początkowymi objawami choroby są oliwkowozielone plamy z jasną obwódką na dolnych liściach. Przebarwienia z czasem ciemnieją i zmieniają kolor na brązowy, a na ich obrzeżach widoczny jest białoszary nalot z zarodnikami grzyba. W warunkach suchej i ciepłej pogody zarodnikowanie jest zahamowane, a objawy mogą być mylone z alternariozą. W takim wypadku w celu sprawdzenia, czy ziemniak zainfekowany jest zarazą, wystarczy liść z objawami chorobowymi umieścić w zwilżonym woreczku foliowym lub słoiku. Po 24 godzinach sprawdza się, czy na obrzeżach plam pojawił się nalot. Jeśli wystąpił, oznacza to, że plamy są wynikiem infekcji zarazą ziemniaka. Plamy widoczne są także na wierzchołkach roślin i ogonkach liściowych. Mogą też występować na łodygach, przybierając kształt wydłużonych, tłustych, ciemnobrązowych plam. Z czasem stają się czarne i pojawiają się na nich zarodniki grzyba w postaci białego nalotu. Łodyga w miejscu ich występowania łamie się. W efekcie porażenia części nadziemnej z czasem dochodzi do porażenia bulw. Na ich skórce widoczne są różnej wielkości nieregularne, ołowianoszare plamy. W miejscu ich występowania miąższ ma rdzawą barwę z postępującymi w głąb rozmytymi, rdzawymi naciekami. Takie bulwy w okresie przechowywania są łatwo atakowane przez inne patogeny chorobotwórcze. Choroba powoduje obniżenie plonu odmian wrażliwych (poniżej 4 w skali 9-stopniowej), wczesnych i średnio wczesnych nawet o 70 proc. Natomiast u odmian średnio późnych i późnych do 40 proc. Dalsze straty (do 15 proc.) mogą wynikać z przechowywania bulw porażonych zarazą. Straty plonu zależą od terminu wystąpienia infekcji - im później ona w ystąpi, tym są mniejsze.

OCHRONA CHEMICZNA

Preparaty powinno aplikować się w oparciu o aktywne komunikaty systemów wspomagania decyzji w zwalczaniu zarazy ziemniaka. Z systemów korzystać można on-line (IPM IDSS, NegFry - także do pobrania, negatywnej prognozy). Ważne jest szybkie zwalczanie choroby. Pierwszy zabieg ochronny powinien być przeprowadzony jeszcze przed zakażeniem roślin, czyli zapobiegawczo, a nie po wystąpieniu objawów. Na plantacjach odmian wczesnych termin przypada w momencie zwarcia roślin w rzędach. W późnych, gdy na roślinach odmian wczesnych wystąpiły objawy choroby w danym rejonie. W pierwszym zabiegu najlepiej jest wykorzystywać preparaty o działaniu systemicznym i wgłębnym (tab.). Drugi zabieg powinno się wykonać w odstępie 10-14 dni od pierwszego, stosując preparaty o działaniu kontaktowym lub wgłębnym. Zdecydowanie nie powinno się poprzestawać na dwóch zabiegach. W sprzyjających warunkach do rozwoju choroby należy wykonywać kolejne opryski. Trzeci zabieg wykonuje się po 7 dniach, jeśli w drugim stosowano preparaty o działaniu kontaktowym. Natomiast czas pomiędzy zabiegami można wydłużyć do 10-14 dni, jeśli w drugim zabiegu użyto preparatu o działaniu wgłębnym. W okresie 30 dni przed zbiorem niszczy się nać ziemniaka. Zabieg ten nie tylko przyspiesza osiągnięcie dojrzałości fizjologicznej bulw, lecz także ułatwia zbiór oraz ogranicza występowanie zarazy czy ryzoktoniozy na bulwach. Termin desykacji dla odmian średnio wczesnych przypada na połowę sierpnia, u pozostałych jest to III dekada tego miesiąca, do pierwszych dni września.

NIE TYLKO CHEMIA

Wystąpienie zarazy można opóźnić poprzez wybieranie odmian bardziej odpornych. Odporność oceniana jest w skali 9-stopniowej, gdzie 9 oznacza najwyższą. W praktyce 8 nie oznacza, że odmiana nie ulega porażeniu, a jedynie, że po ataku patogenu objawy są niewielkie. Natomiast 6,5 oznacza tylko podwyższoną odporność. Wśród zarejestrowanych odmian ziemniaka w naszym kraju odporność naci odmian jadalnych jest w granicach 2-6, a odporność bulw waha się w zakresie 2-5. Niektóre odmiany skrobiowe charakteryzują się wyższą odpornością, szczególnie naci (3-8) i mniejszą bulw (4-5). Odporność naci roślin ziemniaka nie jest skorelowana z odpornością bulw. Dlatego wykonanie zabiegu chemicznego na zdesykowanej plantacji jest uzasadnione, ponieważ chroni bulwy przed porażeniem. Występują dwa typy kojarzeniowe patogenu, które wytwarzają zarodniki przetrwalnikowe przenoszące się z bulwami. Chcąc ograniczyć porażenie zarazą ziemniaka, po ok. 6 tygodniach od zbioru koniecznie trzeba skontrolować bulwy w przechowalni. Pomocne jest też pobudzanie, podkiełkowanie bulw, wczesne sadzenie, wspomniane niszczenie naci przed kopaniem oraz zbiór przy suchej pogodzie.

Artykuł ukazał się w czerwcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • plantator 2017-06-10 10:58:02
    A jak zwalczyć zarazę cenową?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!