Zakład został założony w 1881 roku. Można w nim produkować nawet 1000 ton cukru dziennie. W ubiegłym roku kruszwicka cukrowania przerobił 795 tys. ton buraków i wyprodukowała 119 tys. ton cukru.

W ostatnich latach nastąpił ogromny rozkwit cukrowni, zainwestowała ona w: suchy rozładunek, drugi ekstraktor na przerób 4000 t/dobę, dwie nowe krajalnice Putscha, dekantator pośpieszny, nowe kotły - defekcyjny i saturacyjny, płytowe wymienniki ciepła, prasy wysokiego wyżęcia do wysłodków typu Babini, filtry Diastar, warniki, mieszadła, wirówki BMA, silos na cukier o pojemności 600 000 tys. t, nową pakownię, dwa nowe kotły parowe, a także podoczyszczalnię ścieków przemysłowych. Dyrektorem oddziału jest Lech Sobecki.

Podobał się artykuł? Podziel się!