Aby straty przy zbiorze buraków cukrowych były jak najmniejsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.

  • Należy zachować co najmniej 160-dniowy okres wegetacji buraków. Wtedy korzenie zawierają najwięcej cukru, a najmniej związków melasotwórcznych, które utrudniają jego wydobycie (azot szkodliwy, potas, sód).
  • Przy terminie zbioru należy się kierować wskazaniami firm hodowlano-nasiennych. Na przykład firma KWS zaleca, aby odmiany Britannia i Lustro zbierać w późniejszym terminie.
  • Plantację należy przygotować do zbioru – usunąć pośpiechy, większe chwasty i ewentualne burakochwasty, wykopać buraki na uwrociach o szerokości 10,8 m, a najlepiej 16,2 m. 
  • Najmniejsze straty podczas zbioru ponosi się na glebach niezakamienionych, niezachwaszczonych, na polach o wyrównanej powierzchni, przy prostych rzędach, równomiernym rozmieszczeniu korzeni w rzędach i regularnym wystawaniu główek buraków nad powierzchnię gleby i obsadzie 90–100 tys. roślin na hektar.
  • Buraki najlepiej zbierać kombajnem 6-rzędowym samobieżnym, który w zasadzie może pracować w każdych warunkach glebowych i pogodowych, w tym także na śniegu. Zbiór okazuje się także możliwy nocą. Jednocześnie ugniatanie gleby przez kombajny samobieżne jest znacznie mniejsze niż przy kombajnach przyczepianych do ciągnika.
  • Do zbioru należy korzystać z usług solidnej firmy. Czasem warto zapłacić nieco więcej i mieć pewność, że wszystko wykonano starannie niż później żałować, że zbiór został wadliwie przeprowadzony.
  • Podczas zbioru trzeba zwracać uwagę na jego jakość, a zwłaszcza na ogłowienie korzeni, stopień ich uszkodzenia i zanieczyszczenia oraz ilość buraków pozostawionych na polu. 
  • Należy właściwie usytuować pryzmę, tak aby w każdych warunkach pogodowych można było z niej odebrać buraki. h Pryzma powinna być prawidłowo uformowana. Najbardziej korzystne jej wymiary to 7 m szerokości i 2,6 m wysokości. 
  • Gdy wystąpi spadek temperatury (poniżej 10 st.C), pryzmę należy okryć włókniną. Jeżeli temperatura wzrośnie, trzeba koniecznie odkryć buraki, aby nie dopuścić do ich zagrzania.