Do historycznego rekordu z listopada tego roku (790,7 $/t.,) niewiele już brakuje. Jak informuje FAPA, w przedświątecznym tygodniu cena cukru białego na giełdzie w Londynie doszła do 784,5 $/t. Różnica wynosi więc tylko 6,2 $/t., czyli sięga zaledwie 0,08 proc.

Jeśli tempo wzrostu cen z ostatnich tygodni (ponad 2 proc. na tydzień) zostanie utrzymane, to wkrótce doczekamy się kolejnego historycznego rekordu.

Na przestrzeni tygodnia cukier biały w Londynie zdrożał z 767,9 $/t. do 784,5 $/t., czyli o 2,2 proc. Wzrost ceny w skali miesiąca wyniósł 10,5 proc., a w skali roku - 14,6 proc.

Systematycznie spada różnica cen między cukrem surowym sprzedawanym w USA i Brazylii, a rafinowanym (białym), którego obrót prowadzony jest na londyńskiej giełdzie. Miesiąc temu sięgała ona 93,5 $/t., a obecnie już tylko nieco ponad 54 $/t. Jest to jednoznaczny sygnał potwierdzający gwałtownie rosnący popyt rynkowy na cukier. Wliczając fracht, koszt rafinacji i ubytki przerobowe, cena cukru białego pozyskanego tą drogą jest już dziś wyższa od płaconej w Londynie.

Przewidywania kolejnych wzrostów ceny cukru białego zachęcają jednak do inwestowania w ten produkt.