Tegoroczne plany australijskiego cukrownictwa opiewały na 4,55 mln t. cukru. Bardzo niesprzyjająca pogoda w grudniu sprawiła, że kraj ten nie wyprodukuje więcej jak 3,582 mln t.

Ponad 30 tys. ha trzciny cukrowej zalały wody z ulewnych deszczy. Znaczna część z nich będzie wymagała ponownego obsadzenia, bo rośliny wymokły. Wrześniowe prognozy australijskiego biura ds. rolnictwa, gospodarki i nauki (ABARES) zapowiadały, że z 403 tys. ha zebrane zostanie 32,5 mln t. trzciny cukrowej. Obecnie wiadomo już, że areał do zbioru to tylko 372 tys. ha, a zbiory nie przekroczą 28,8 mln t. i w efekcie niższych zbiorów przemysł cukrowniczy dostarczy o 970 tys. t. cukru mniej.

Pocieszeniem jest natomiast informacja o utrzymaniu przez ten kraj wielkości planowanego eksportu cukru. Na rynek światowy Australia zamierza wprowadzić ok. 2/3 produkcji – 2,396 mln ton. Podobał się artykuł? Podziel się!