Plony buraków w tym roku zapowiadają się niższe niż w poprzednim sezonie. Wówczas zdarzało się, że z hektara zebrano nawet 100 t buraków, teraz ten wyjątkowy wynik wydaje się mało prawdopodobny.


Powód? Późna wiosna, a więc późne siewy, następnie wiosenne opady deszczu, a w lecie z kolei dość sucho. Średnie plony szacowane przez Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego mają wynieść 55 t/ha. Dlatego tym bardziej należy zwrócić uwagę, aby podczas zbioru nie nabawić się dodatkowych strat.

Jak doradzają specjaliści z Südzucker Polska nie można popełnić takich błędów jak: zbyt wczesne wykopki, czy nieprawidłowe przechowywanie surowca. Trzeba też zadbać i kontrolować jakość pracy maszyn kopiących np. ustawienie wyorywaczy, podzespołów czyszczących czy wreszcie prędkość pracy. Te wszystkie czynniki przyczyniają się do prawidłowego ogłowienia buraka, zabezpieczą przed powstawaniem uszkodzeń, zmiażdżeń, pozostawaniem niewykopanych korzeni w polu, a także nadmiernym zanieczyszczeniem ziemią.

- Ważne jest, aby buraki wykopywać zgodnie z harmonogramami odbiorów, co umożliwi im dodatkowy przyrost masy i zawartości cukru oraz zapewni dobrą jakość, niepogorszoną zbyt długim przechowywaniem w pryzmie - przypominają doradcy techniczni koncernu.

Podobał się artykuł? Podziel się!